Miercuri, 17 mai, au apărut mesaje ofensatoare, pe Google Maps, la adresa Catedralei Mântuirii Neamului, unul dintre acestea apărând sub denumirea „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.

În acest context, CNCD s-a autosesizat și au chemat la audieri pe reprezentanții companiei Google România, pentru a da explicații în legătură cu acest lucru.

În cursul investigației, Google România a susținut că nu are responsabilitatea schimbării tag-urilor din Google Maps, susținând că nu poate să șteargă sau să realizeze modificări în Google Maps. Google România a apreciat că responsabilitatea exclusivă ref. Google Maps este Google Irlanda, care gestionează acest proiect în Europa.

Unul dintre membrii CNCD, secretarul de stat Cristian Jura, a declarat că miercuri, 17 iunie, Consiliul va anunța o hotărâre pe marginea acestui subiect.

„Personal, m-am autosesizat, pentru că mi s-a părut că aduce o ofensă credincioșilor. Am început o investigație în ceea ce îi privește compania Google și schimbarea acestor taguri de pe Google Maps. Am constatat că există o breșă destul de mare de securitate în ce privește schimbarea acestor taguri. Practic, oricine deține un cont Google și un număr de telefon poate să adauge sau poate să schimbe tagurile.

Vă dați seama ce înseamnă să schimbe taguri de genul acestea între echipele de fotbal sau între anumite religii. Nu este o problemă care privește doar România, pentru că Google Maps este la nivel global. Aceasta problemă privește întreaga Uniune Europeană și nu numai”, a spus Cristian Jura.

„Aceasta este o formă care, la un moment dat, poată să învrăjbească sau să aducă în pragul unui conflict anumite comunități. Noi am demarat această investigație. Cei de la Google România au fost audiați. Audierile s-au desfășurat deja și mâine urmează să ne pronunțăm asupra acestui caz. Am descoperit o eroare de sistem care este universală și care nu ține doar de România. Cazul Catedralei nu este singurul incident. Recent, anumite localități din partea de sud a României au fost plasate în Valahia și nu în România”, a mai declarat Cristian Jura, membru CNCD, potrivit cancan.ro