OCEANUL de pe Marte. NASA face dezvăluiri incredibile | VIDEO
- Agrama Andreev
- 6 martie 2015, 10:35
Analiza reziduurilor de apă existente în calotele glaciare de pe Marte arată faptul că Planeta Roșie a fost o dată, cel puțin parțial, albastră. Cu miliarde de ani în urmă, Marte a avut mai multă apă decât Oceanul Atlantic de pe Terra, a transmis NASA.
"Studiul nostru oferă o estimare solidă privind cantitatea de apă care a fost pe Marte o lungă perioadă de timp", a declarat Geronimo Villanueva, de la NASA Goddard Space Flight Centerprinci, autor al studiului.
Studiul, publicat în revista Science, a fost realizat pe baza dateleor funizate de trei telescoape, cu ajutorul cărora s-au putut distinge semnăturile chimice a două tipuri diferite de apă existente în resturile de atmosfera de pe Marte.
O mare parte din gheaţa marţiană este compusă din ape "grele", sau molecule în care atomii de hidrogen au fost înlocuiţi cu un izotop cunoscut ca deuteriu. După analizarea raportului acestor molecule, oamenii de ştiinţă au calculat cantitatea de apă existentă pe Marte pe baza ratelor de pierdere de apă în spațiu care erau cunoscute.
Potrivit studiului, doar 13% din apa iniţială de pe Marte "rămâne în calotele de gheaţă. Oamenii de ştiinţă au estimat că în urmă cu 4.3 miliarde ani, planeta a avut suficientă apă pentru un ocean care acoperea 19% din suprafaţa acesteia şi ajungea şi la daâncimi de 1.6 km.
Videoclipuri NASA arată cum arăta o mare parte din emisfera nordică a planetei Marte acoperită de ape. În ceea ce privește suprafața, oceanul de pe Marte "a fost chiar mai mare decât Oceanul Atlantic, care acoperă 17% din suprafaţa Pământului".
Existența oceanelor de pe Marte arată că planeta ar fi fost mult mai propice pentru dezvoltarea vieţii decât s-a crezut inițial.