Occidentul trebuie să înceteze furnizarea de arme Ucrainei, avertizează Putin

Occidentul trebuie să înceteze furnizarea de arme Ucrainei, avertizează PutinSursa foto: Twitter

Președintele rus a insinuat, marți, în timpul unui discuţii cu Emmanuel Macron, că oprirea transporturilor de arme către Ucraina ar putea pune capăt conflictului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul trebuie să înceteze furnizarea de arme Ucrainei într-o conversație telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, scriu cei de la Le Point. "Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocități, exercitând o influență adecvată asupra autorităților de la Kiev, precum și prin oprirea furnizării de arme Ucrainei", a spus președintele, potrivit unui comunicat al Kremlinului, susținând, de asemenea, că Kievul "nu are pregătire pentru o muncă serioasă" în negocierile de pace.

Vladimir Putin a acuzat forțele ucrainene că au comis crime de război şi Uniunea Europeană, pentru că le "ignoră". Președintele rus a adăugat că, în ciuda "incoerenței și lipsei de pregătire a Kievului pentru o muncă serioasă, partea rusă este încă deschisă dialogului" pentru a găsi o cale de ieșire din conflict. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a răspuns îngrijorărilor franceze cu privire la securitatea alimentară globală că "situația în acest domeniu este complicată, în principal din cauza sancțiunilor țărilor occidentale" împotriva Rusiei.

Relațiile dintre Franța și Rusia au fost tensionate de la începutul ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, pe 24 februarie. În ciuda acestei crize, Emmanuel Macron a vorbit cu Vladimir Putin de mai multe ori înainte și după izbucnirea conflictului pentru a căuta o soluție, fără succes.

La rândul său, Emmanuel Macron i-a cerut, marți, președintelui rus Vladimir Putin "să permită continuarea evacuărilor" din imensul complex metalurgic ucrainean Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, a anunțat Elysee la sfârșitul apelului telefonic dintre cei doi lideri. Această evacuare trebuie făcută "în coordonare cu actorii umanitari și lăsând alegerea cu privire la destinaţie în seama celor evacuați, în conformitate cu dreptul internațional umanitar", a precizat președinția franceză, în timp ce armata rusă a lansat marți un asalt împotriva fabricii, de unde 101 civili blocați timp de săptămâni au fost evacuați luni, potrivit ONU.

În acest schimb de peste două ore, Emmanuel Macron "și-a exprimat din nou profunda îngrijorare pentru Mariupol și situația din Donbas", a indicat Elysee. Rusia a lansat marți "un asalt puternic", susținut de tancuri și infanterie împotriva fabricii Azovstal, ultimul focar al rezistenței ucrainene de la Mariupol, a anunțat un comandant al batalionului Azov care apără oțelăria. Discuția telefonică a fost prima dintre cei doi lideri de la 29 martie și de la descoperirea masacrului de la Bucea, puternic denunțat de președintele francez și de toți liderii occidentali.

Ea vine după conversația telefonică pe care șeful statului francez a avut-o sâmbătă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care a considerat util ca Macron să discute cu președintele rus. În timpul convorbirii cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron, reales pe 24 aprilie, "și-a marcat disponibilitatea continuă de a lucra la condițiile unei soluții negociate

care să permită pacea și respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", prin reînnoirea "cererii de încetare a focului".

În plus, el "și-a afirmat disponibilitatea de a lucra cu organizațiile internaționale competente pentru a ajuta la ridicarea blocadei ruse a exporturilor de alimente ucrainene prin Marea Neagră, având în vedere consecințele acesteia asupra securității alimentare mondiale", potrivit Elysee. După discuţia telefonică, Kremlinul a indicat că Vladimir Putin a afirmat că "Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocități prin exercitarea unei influențe adecvate asupra autorităților de la Kiev, precum și prin oprirea furnizării de arme Ucrainei". În timpul schimbului său de sâmbătă cu Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a anunțat că Franța va "întări" transportul de echipamente militare către Ucraina, precum și ajutorul acesteia umanitar, care până acum se ridică la "peste 615 tone de echipamente direcţionate în această ţară". (RADOR)