Occidentul se pregătește să ia măsuri împotriva Rusiei, din cauza problemei armelor chimice

Occidentul se pregătește să ia măsuri împotriva Rusiei, din cauza problemei armelor chimice Vladimir Putin, Rusia / Sursa: Facebook

Puterile occidentale analizează posibilitatea de a lua măsuri împotriva Rusiei în cadrul organismului mondial pentru arme chimice în legătură cu presupusele atacuri cu agenți neurotoxici, a declarat luni ambasadorul SUA la organismul de supraveghere.

Trimisul american Joseph Manso a acuzat, de asemenea, Moscova pentru eșecul de săptămâna trecută, al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), de a conveni asupra unei noi foi de parcurs pe cinci ani. Tensiunile de la OIAC au crescut vertiginos de când anchetatorii săi au descoperit că agentul neurotoxic Novichok din epoca sovietică a fost folosit împotriva opozantului Kremlinului, Alexei Navalny, în Rusia, în 2020, și împotriva unui fost spion rus în Anglia, în 2018.

Statele Unite și multe țări sunt îngrijorate de neconformitatea rusă, iar neconformitatea rusă se află în centrul problemelor de la OIAC”, a declarat Manso într-un interviu pentru AFP. „Vom continua să căutăm care sunt instrumentele potrivite pentru a aduce Rusia în conformitate. Nu este un aspect pe care îl vom uita.”

Întrebat dacă acest lucru ar putea include încercarea a suspenda drepturile de vot ale Moscovei în cadrul OIAC, o sancțiune folosită împotriva guvernului sirian în 2021 pentru utilizarea armelor chimice în timpul războiului său civil, Manso a declarat: „nu voi include nimic în mod specific și nu voi exclude nimic în mod specific”. „O abordare ar fi să îi sancționăm pe ruși. Asta poate funcționa sau nu... Este o idee, dar nu este politica guvernului american”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia acuză și ea Occidentul

Problema rusă va fi „foarte mult” discutată atunci când organismul de elaborare a politicilor organismului de supraveghere se va reuni în iulie și la reuniunea anuală a celor 193 de state membre la sfârșitul anului, a declarat Manso.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea lui Navalny și în atacul cu Novichok asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul englez Salisbury în 2018, situație care s-a soldat cu moartea unei femei.

În timpul reuniunii cincinale de săptămâna trecută a statelor OIAC pentru a evalua progresele înregistrate în ceea ce privește un acord din 1997 pentru eradicarea armelor chimice, Rusia a acuzat Occidentul de „politizare” a autorității de reglementare. Reuniunea nu a reușit să ajungă la un acord asupra unui document final care ar fi stabilit prioritățile sale pentru următorii cinci ani.

Trimisul american a aruncat vina pe Moscova și pe aliații săi, Siria, Iran și China. „Colegii noștri ruși nu au fost atât de flexibili”, a declarat Manso. Totuși, ambasadorul a declarat că OIAC, laureată cu Premiul Nobel pentru Pace, are un „viitor strălucit” în ciuda lipsei de acord și un rol în prevenirea „reapariției” armelor toxice.

Organismul de supraveghere va marca o etapă importantă atunci când SUA va distruge ultimele sale arme chimice în septembrie, finalizând astfel procesul de eliminare a stocurilor de arme toxice declarate la nivel mondial, a spus el. Însă Manso a declarat că temerile legate de utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina reprezintă în continuare o „preocupare” și că readmiterea Siriei în Liga Arabă nu schimbă necesitatea „responsabilității” pentru utilizarea armelor chimice de către aceasta.

sursa: insiderpaper.com