Obsesia periculoasă care ameninţă viitorul omenirii
- Mirela Doroban ţu
- 15 decembrie 2011, 23:45
Programul "Cumpără până nu mai poţi", prezentat în cadrul emisiunii Special B1, la ora 20.00, face o incursiune în consumerismul americanilor.
Criză economică sau nu, nebunia cumpărăturilor a luat amploare în ultimii ani. Nu puţine au fost situaţiile în care, din cauza unor reduceri tentante, oamenii s-au călcat în picioare, la propriu. Sunt persoane obsedate de partea materială a vieţii? Sunt dispuse să facă orice în goana după cumpărături? Care e originea acestei frenezii?
În cadrul documentarului, profesori, scriitori, psihiatri şi ecologişti încearcă să găsească răspunsuri la aceste întrebări.
Goană nebună
Prima parte a filmului se concentrează pe impactul psihologic al maniei cumpărăturilor şi pe modul în care media şi reclamele ne manipulează, făcându-ne să credem că avem nevoie de mai mult decât ne este necesar.
Nu cu mult timp în urmă, majoritatea oamenilor achiziţionau produse strict pentru plăcerea şi nevoile proprii. Apoi, au făcut-o şi pentru a se lăuda în faţa vecinilor.
Încet- încet, această nebunie a depăşit graniţele ţărilor. Profesoara Juliet B. Shore a făcut chiar o listă cu toate lucrurile care se găsesc în casa unei familii americane de condiţie mijlocie. Astfel, de la canapele, scaune, paturi, mese şi alte obiecte de mobilier, până la televizoare, combine muzicale, computere şi DVD-uri, electrocasnice de bucătărie, produse de înfrumuseţare, îmbrăcăminte, încălţăminte sau veselă, toate locuinţele gem de lucruri, mai mult sau mai puţin folositoare.
Cea de-a doua parte a filmului abordează subiectul dintr-o perspectivă ecologică şi demonstrează că dezvoltarea consumului excesiv face să fie distruse cele mai preţioase resurse naturale, fapt care, în timp, va duce la distrugerea planetei.
Psihiatrul Rod Gorney, profesor la UCLA, este de părere că nu se va schimba nimic până când specia umană nu va învăţa să-şi schimbe valorile. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YBqm0tOGoDw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>