Obligații pentru românii cu domiciliul diferit de adresa din buletin. Mulți nu știu asta

Obligații pentru românii cu domiciliul diferit de adresa din buletin. Mulți nu știu astaBuletin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând din această vară, s-au introdus noi cerințe pentru românii cu domiciliul la o adresă diferită față de cea din buletin. Persoanele care nu au respectat noile reguli s-au confruntat cu vizite neașteptate ale poliției.

Regulile pentru românii care stau la o adresă diferită față de cea din buletin au fost impuse prin lege începând cu 10 iunie 2023. Potrivit acesteia, persoanele în aceste situații au obligația să-și anunțe mutarea în termen de 15 zile.

Reguli neștiute de românii care stau la altă adresă decât cea din buletin

De asemenea, este necesar ca acești românii să semneze un acord de comodat sau de închiriere cu proprietarul imobilului în care stau.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței. În termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Nerespectarea acestor reguli duce la amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Dosare cu buletinele românilor

Sursa foto: arhiva EVZ

Legea impune și obligația de a solicita eliberarea unui nou act de identitate. Tot în termen de 15 zile, în cazul în care se schimbă domiciliul.

Acesta este unul dintre scenariile care impun cererea unui nou act de identitate. Asta alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.

Maximum zece persoane la aceeași adresă de reședință sau domiciliu

O nouă lege adoptată în luna iunie stipulează că la aceeași adresă nu pot fi înregistrate mai mult de zece persoane. Indiferent dacă este vorba despre domiciliu sau reședință.

Persoana care găzduiește un individ ce nu și-a înregistrat adresa reală în buletin este obligată să se prezinte la serviciul de evidență a persoanelor împreună cu acea persoană. Totul în vederea obținerii consimțământului pentru locuire în acel spațiu.

Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. După cum stipula OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.