Ce trebuie să știi în cazul în care vrei să pleci cu mașina împrumutată în străinătate

Ce trebuie să știi în cazul în care vrei să pleci cu mașina împrumutată în străinătate

Din ce în ce mai des, primim întrebări legate de călătoriile pe care conaționalii noștri vor să le facă în străinătate. Una dintre ele se leagă de proprietatea mașinii cu care doresc să iasă din țară, în contextul în care mai toate notariatele recomandă, în cazul unei mașini împrumutate, încheierea unui contract de comodat.

Atenție, dacă vreți să circulați în țări UE cu o mașină împrumutată nu aveți nevoie de niciun fel de contract de comodat, lucru certificat și de site-ul Poliției de Frontieră.

În UE, fără comodat, fără griji

„La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc). (…) Alături de cartea de identitate/pașaport și permisul de conducere, la controlul de frontieră trebuie să prezentaţi, pentru autoturismul pe care-l conduceți, certificatul de înmatriculare valabil al acestuia, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA, precum şi documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice”, informează Poliția de frontieră. Aceste reglementări sunt prevăzute în ”art. 82 (1), din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulaţia pe drumurile publice”. În cazul mașinilor închiriate de la firme de specialitate, în contractul de închiriere este obligatoriu să se specifice că aveți dreptul să ieșiți din țară cu vehicului respectiv!

 

În afara UE

În cazul în care intenţionaţi să călătoriţi în state din afara spaţiului Uniunii Europene, Poliția de Frontieră recomandă să vă adresaţi reprezentanţelor diplomatice ale statelor respective cu privire la modul în care este reglementat aspectul referitor la justificarea dreptului de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducătorului auto. Spre exemplu, în Turcia, altă destinație de vacanță dragă românilor, este necesară o împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată (la ambasadă). Deci, interesați-vă din vreme de reglementările specifice fiecăriei țări, în cazul statelor nonUE.

Ne puteți urmări și pe Google News