Un obiect vechi de 2.100 de ani, inscripționat cu o limbă antică necunoscută

Un obiect vechi de 2.100 de ani, inscripționat cu o limbă antică necunoscută Sursa foto: BBC

Un obiect misterios. În 2021, cercetătorii au descoperit o amuletă din bronz în regiunea Navarre din Spania, despre care cred că poartă cea mai veche inscripție cunoscută scrisă într-o limbă vasconică.

Vasconicul, un grup de limbi vechi vorbite în principal de poporul preroman Vascones din apropierea munților Pirinei, a fost mult timp un mister pentru lingviști. Au fost găsite doar câteva inscripții pe monede antice și pietre de altar. Cercetătorii speră că inscripția de pe amuleta de bronz va aduce mai multă lumină asupra vieții societăților preromane din această regiune și a legăturii lor cu limba bască de astăzi.

Descoperirea a avut loc în Irulegi, o așezare din Epoca Fierului situată la poalele munților Pirinei. Importanța istorică a regiunii a primit puțină atenție arheologică de-a lungul anilor, iar studiul are ca scop o mai bună înțelegere a vieții oamenilor care au trăit în această așezare în epoca fierului. Amuleta „Mâna lui Irulegi” poartă o inscripție care, în opinia cercetătorilor, reprezintă cel mai vechi exemplu de limba vasconică descoperit vreodată și este probabil legată de limba bască din zilele noastre.

Un obiect care a ridicat mari semne de întrebare

Primul cuvânt de pe amuleta de bronz, scris cu litere latine, este „sorioneku”, similar cu cuvântul basc „zorioneko”, care înseamnă „noroc”. Cercetătorii au emis ipoteza că cele două cuvinte au un înțeles similar și că vechii vasconi ar fi putut agăța această amuletă la intrarea într-o clădire pentru a avea noroc. Mâna ar fi avut o funcție rituală, fie pentru a atrage norocul, fie ca ofrandă pentru un zeu sau o zeiță indigenă a norocului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Utilizarea alfabetului latin demonstrează, de asemenea, prezența romanilor în regiune la momentul creării mâinii. Majoritatea limbilor europene moderne provin din familia de limbi indo-europene, inclusiv limbile slave, cum ar fi rusa și ucraineana, precum și limbile germanice, celtice și latine. Lingviștii consideră limba bască o „limbă izolată”, ceea ce înseamnă că nu are nicio legătură directă cu nicio limbă modernă.

Potrivit cercetătorilor, inscripția de pe amuleta de bronz ar putea oferi o legătură între limbile vasconice antice și limba bască din zilele noastre. Descoperirea Mâinii lui Irulegi a deschis un nou orizont pentru a desluși istoria din spatele celei mai enigmatice limbi încă în viață din Europa: limba bască.

sursa: allthatsinteresting.com