"Statele Unite nu au de gând să trimită din nou trupe combatante în Irak, dar vom acţiona pentru apărarea intereselor noastre naţionale de securitate", a afirmat Obama, precizând că Washingtonul nu va interveni pentru susţinerea vreuneia dintre comunităţile etnice din Irak.

Preşedintele SUA a avertizat că organizaţia teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant, care ocupă regiuni din nordul Irakului şi avansează spre Bagdad, reprezintă "o ameninţare" atât pentru Irak cât şi pentru întregul Orient Mijlociu.

Obama a precizat că Statele Unite vor consolida măsurile de securitate la ambasada americană din Bagdad, o parte a personalului american urmând să fie detaşată în locuri mai sigure.

"Vom continua să sporim susţinerea acordată serviciilor de securitate irakiene, furnizând informaţii şi echipamente. Statele Unite sunt pregătite pentru o acţiune militară în Irak, dar nu vor fi trimise efective militare combatante pe teren; mă voi consulta cu membrii Congresului", a spus Obama, precizând că preferă o soluţie diplomatică la conflictul intercomunitar din Irak şi îndemnând liderii şiiţi şi sunniţi din Irak să depună eforturi pentru depăşirea disensiunilor.