Obama nu uită că a luat Nobelul pentru Pace
- Carmen Gavril ă, Radio Rom ânia
- 24 mai 2011, 00:19
ANALIZĂ. Propunerea de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian făcută de preşedintele SUA a reuşit să anime dezbaterile asupra unui război neglijat.
Barack Obama a insistat, recent, ca baza oricăror negocieri dintre israeliani şi palestinieni să fie soluţia a doua state cu graniţele existente în 1967, adică cele de dinainte de războIul de 6 zile, în urma căruia Israelul a obţinut Cisiordania şi Fâşia Gaza. Obama a propus, în fapt, rezolvarea conflictului pornind de la poate cea mai importantă chestiune în conflict, urmând ca din aceasta să decurgă soluţii pentru celelalte: întoarcerea refugiaţilor, problema proprietăţilor etc.
Este o strategie despre care, ani la rând, diverşi foşti negociatori americani au susţinut că nu este fezabilă, că mai întâi ar trebui rezolvate chestiunile mai mărute, ca eliminarea blocadelor, îmbunătăţirea traiului palestinienilor, pentru ca apoi, pas cu pas, să se ajungă la negocieri pe chestiunile "mari". Dar pentru administraţia Obama, care şi-a propus o altfel de prezenţă americană în Orientul Mijlociu, apariţia noului stat Palestina este esenţială pentru credibilitatea noii atitudini.
Nemulţumiri de ambele părţi
Aproape imediat, Israelul a respins ferm ideea graniţelor de la 1967, chiar şi dacă ar presupune, aşa cum a menţionat Obama, "schimburi de teritorii".
Între timp, deşi în opinia publică palestiniană şi arabă în general, a existat un suflu de satisfacţie, nu au lipsit nemulţumirile că Obama nu a elaborat mai mult pe tema refugiaţilor palestinieni. Asta în condiţiile în care, dincolo de discursul public în spaţiul arab, cauza palestiniană a pierdut sprijinul real din epoca panarabismului. Populaţiile locale, în special libanezii, s-au cam săturat de taberele de refugiaţi palestinene, devenite adevărate enclave, mici state în stat. Preşedintele american a spus că se aştepta să apară controverse, dar nu a dat înapoi, chiar dacă a asigurat diplomatic că legătura strategică şi de securitate SUA-Israel rămâne la fel de puternică ca întotdeauna. Obama s-a arătat decis să vadă, cât mai curând, rezultate concrete în problema israeliano-palestiniană, mai ales că peisajul se schimbă sub forţa "primăverii arabe".
Teoria propusă de Obama se bazează pe ideea schimburilor de teritorii în funcţie de evoluţiile situaţiei pe teren din 1967 până acum, şi este cheia soluţionării conflictului cu condiţia ca Israelul să accepte într- un final, această variantă. Chiar dacă Israelul a spus din start "nu", sub presiune americană nu este exclus să revină la sentimente mai bune, mai ales că în peisajul schimbător şi tensionat al vecinătăţii arabe în revoltă, cu multe necunoscute de viitor, Israelul are nevoie acum poate mai mult ca niciodată de sprijinul şi alianţa cu America, o Americă în varianta Obama care şi-a pierdut răbdarea cu eternul conflict din Orientul Mijlociu. "Împărtăşesc dorinţa preşedintelui american de a încuraja pacea şi apreciez eforturile sale în vederea atingerii acestui obiectiv." BENJAMIN NETANYAHU, premierul Israelului
PREŞEDINTELE AMERICAN, ÎN TURNEU PRIN EUROPA
Axa de securitate Washington-Londra
Statele Unite şi Marea Britanie vor anunţa, azi, crearea unui organism care va avea ca obiectiv cooperarea în vederea asigurării securităţii pe termen lung, relatează BBC. Consiliul pentru Strategia de Securitate Naţională va fi condus de reputaţi experţi americani şi britanici în domeniu, iar printre obiectivele organismului se va număra inclusiv combaterea terorismului. Anunţul privind înfiinţarea Consiliului urmează să fie făcut cu ocazia vizitei la Londra a preşedintelui american, Barack Obama, aflat într-un turneu prin Europa.
Irlanda, prima escală a liderului de la Casa Albă
Barack Obama a ajuns ieri la Dublin, prima etapă a turneului său european din această săptămână. Liderul de la Casa Albă şi soţia sa, Michelle, vor zbura azi spre Londra. Următoarea destinaţie va fi Franţa, unde preşedintele va participa la summitul G8, şi apoi Polonia. Pe agenda liderului de la Casa Albă se află situaţia din Afganistan, precum şi evoluţia evenimentelor din lumea arabă.
Discurs în Parlament
Pe parcursul şederii de trei zile la Londra, Barack Obama se va adresa celor două camere ale Parlamentului britanic, aceasta fiind o ocazie pentru a reafirma forţa "relaţiei speciale" dintre SUA şi Marea Britanie. "Pentru SUA, în întreaga lume nu există un aliat mai apropiat ca Marea Britanie", a declarat, înaintea vizitei la Londra, Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate naţională al lui Obama. Săptămâna aceasta, Barack şi Michelle Obama vor fi oaspeţii Reginei Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham.