Obama nu l-a felicitat încă pe Netanyahu. Îi pregătește, în schimb, o surpriză

Obama nu l-a felicitat încă pe Netanyahu. Îi pregătește, în schimb, o surpriză

Liderul de la Casa Albă ezită în continuare să îl sune pe premierul israelian Benjamin Netanyahu după victoria acestuia din umră în alegerile de marți, încă un indiciu al unei relații personale reci între cei doi lideri. Obama i-ar putea însă pregăti șefului guvernului de la Ierusalim o surpriză după declarațiile fulminante din campania electorală, scrie New York Times.

Republicanii au fost, ieri, primii care l-au felicitat pe Benjamin Netanyahu pentru victoria sa în legislativele israeliene, cu două săptămâni după ce l-au invitat să susţină un discurs foarte controversat în Congres.

“Îl felicităm pe premierul Netanyahu pentru realegere. El este un adevărat lider, care va continua să asigure securitatea şi forţa Israelului”, a notat Jeb Bush, candidat cvasioficial pentru fotoliul de la Casa Albă, pe Twitter.

“Cea mai veche şi mai stabilă democraţie din Orientul Mijlociu a avut parte din nou de alegeri foarte disputate şi va forma în mod paşnic un nou guvern”, a declarat senatorul republican Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe. “Îl felicităm pe Netanyahu pentru victoria sa şi pe Herzog pentru campania sa competitivă, şi suntem nerăbdători să continuăm să cooperăm în interes reciproc”, a spus Corker.

În marea lor majoritate, congresmenii cei mai conservatori şi ostili lui Barack Obama au fost cei mai prompţi în a-l felicita pe Benjamin Netanyahu, în special pentru a-l critica în mod indirect pe preşedintele democrat al SUA, ale cărui relaţii cu premierul israelian sunt notoriu proaste.

De la Casa Albă, purtătorul de cuvânt Josh Earnest a subliniat că administrația americană încă mai crede în soluția „două popoare, două state”, după ce Netanyahu avertizase că, dacă va câștiga alegerile, nu va fi înființat niciun stat palestinian în noul său mandat. Earnest a mai precizat că administrația este îngrijorată de declarațiile dure făcute de Netanyahu în ziua alegerilor, precum cele privind transportarea în masă a israelienilor de origine arabă la secțiile de vot.

David Simas, șeful departamentului de strategie politică de la Casa Albă, a felicitat poporul israelian, dar nu și pe Netanyahu.

Unele voci de la Washington susțin că Obama așteaptă ca Netanyahu să pună bazele unei noi majorități parlamentare înainte de a redeveni, practic, premier al Israelului. Însă cotidianul New York Times dezvăluie, citând surse de la Casa Albă, că administrația Obama ia acum în serios ipoteza recunoașterii și susținerii unei rezoluții a Națiunilor Unite care recomandă înființarea unui stat palestinian prin revenirea Israelului la granițele din 1967 și schimburi reciproce de teritorii.

Deși relația cu Israelul va rămâne una puternică, administrația Obama nu vrea să o mai gestioneze direct cu premierul israelian, potrivit unor surse de la Casa Albă, citate de ziarul amintit. Astfel, dialogul direct cu Ierusalimul va fi purtat de acum înainte de secretarul de Stat, John Kerry, unul din puținii prieteni ai premierului Netanyahu din administrația americană, alături de oficiali de la Pentagon, care gestionează legăturile militare cu Israelul. „Președintele este o persoană pragmatică și dacă va crede de cuviință că poate fi util, cu siguranță se va implica. Altfel nu își va irosi timpul”, a declarat un oficial american de rang înalt sub protecția anonimatului.

„Premisa poziției noastre internaționale a fost susținerea negocierilor directe între israelieni și palestinieni. Ne aflăm însă acum în situația în care guvernul israelian nu mai susține negocierile directe. Prin urmare, trebuie să transpunem această situație în deciziile noastre viitoare”, a mai comentat oficialul american.