Tupeu de beizadea comunistă: Oana Niculescu - Mizil vrea gratis vila RAPPS

Tupeu de beizadea comunistă: Oana Niculescu - Mizil vrea gratis vila RAPPS

Deputatul PSD nu vrea să plece din casa primită de la stat, chiar dacă deţine şi alte imobile. Are milioane de euro şi se laudă cu bijuterii de 850.000 de dolari.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul şi a cerut procurorilor să constate un posibil conflict de interese în cazul a şase consilieri de la cinci birouri parlamentare aparţinând tot atâtor aleşi. Printre ei o regăsim şi pe Oana Niculescu Mizil, deputat PSD, care şi-a angajat mama la cabinet, are o casă primită de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), chiar dacă mai deţine două apartamente în Bucureşti şi posedă bijuterii de 850.000 de dolari. Demnitarii şi-au răsplătit neamurile cu salarii totale de 200.000 de lei.

Dreptul divin şi familia Mizil

"În urma evaluărilor începute în luna noiembrie 2010 s-a constatat că Oana Niculescu -Mizil şi-a angajat propria mamă, Lidia Niculescu Mizil, începând cu data de 29aprilie 2009 până în prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti", se arată într-un comunicat al Agenţiei.

Deputatul locuieşte, încă din 1984, într-o casă a RAAPPS de 70 metri pătraţi, la care se adaugă bucătăria, boxe, debara şi depozite în suprafaţă de 183 metri pătraţi, plus un garaj. Din aprilie 2009, familia fostului demnitar comunist Paul Niculescu -Mizil nu are contract valabil de închiriere cu RAAPPS.

Chirie de 43 de lei pe lună

Consiliera Lidia Niculescu a dat în judecată Regia pe motiv că, în 2009, i-a mărit chiria de 150 ori. Până atunci, familia Mizil plătea 43 de lei pe lună. Din 2009, acesta a crescut la 6.500 de lei. În mai 2011, RAAPPS a cerut evacuarea familiei din imobilul din Dorobanţi pe motiv că nu a plătit chiria majorată.

Primul termen al procesului a avut loc ieri, cauza fiind amânată la cererea Oanei Mizil, care a dorit o nouă înfăţişare pentru a studia probele depuse de Regia de stat la dosar.

Milionară în euro cu datorii la stat

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Oana Niculescu - Mizil-Ştefănescu -Tohne, pe numele întreg, deţine un teren intravilan de 8.744 metri pătraţi în Snagov, două apartamente în Bucureşti, bijuterii de 850.000 de dolari, soţul ei a împrumutat unor persoane private 680.000 de euro şi 176.000 de lei. Alte împrumuturi către mai multe firme însumează 1.400.000 de lei.

În acelaşi timp, familia Mizil are de returnat, anul acesta, către o bancă, suma de 1.500.000 de euro. Cea care s-a autointitulat urmaşa lui Ştefan cel Mare a încasat, în 2009, numai din chirii, 43.000 de lei.

Oana Mizil este nepoata lui Paul Niculescu Mizil, fost demnitar comunist, ministrul educaţiei şi învăţământului din Republica Socialistă România între 1972-1976, ministru de finanţe între 1978-1981, fiind cooptat, pentru scurtă vreme, şi în structurile Frontului Salvării Naţionale (FSN), după 1989. A fost căsătorit cu Lidia Niculescu- Mizil şi a avut şase copii, dintre care trei adoptaţi.

În urmă cu şase luni, Oana declara, într-o conferinţă de presă, că este urmaşa lui Ştefan cel Mare. Sub rezerva că "încă se lucrează la arborele genealogic", deputata social - democrată a anunţat că legătura de rudenie este pe linie paternă.

Într-un interviu recent acordat "Evenimentului Zilei", Niculescu Mizil spunea că are în plan să renoveze casa şi să o transforme în muzeu. În acest moment, în imobil locuieşte doar mama deputatului, alături de o servitoare filipineză.

Lista familiilor parlamentare

În afară de Oana Mizil, ANI a constatat că alţi patru parlamentari sunt în conflict de interese după ce şi-au răsplătit rudele cu funcţii de consilieri la birourile parlamentare proprii. Astfel, Sonia Maria Drăghici de la PSD, Mihai Radan, deputat trimis în Parlament de Uniunea Croaţilor din România, Stelică Iacob Strugaru de la PDL şi Andras Levente Mate, parlamentar al UDMR, şiau angajat în cadrul birourilor parlamentare propriii copii, părinţii sau soţii.

Sesizare la Parchet

Rudele celor cinci deputaţi au încasat, în total, 196.332 de lei. Având în vedere aceste fapte, inspectorii ANI au sesizat Parchetul General cu privire "la posibila săvârşire de către cei cinci a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României".

Totodată, ANI a cerut desfacerea acestor contracte de muncă şi aplicarea unor sancţiuni.

INCOMPATIBILI

În familie, politica nu are culoare

  • Social democrata Sonia-Maria Drăghici a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Doru Vladimir Drăghici, în perioada 02.03.2009 - 01.07.2009, respectiv, 21.09.2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor.
  • Deputatul Mihai Radan ales pe listele Uniunii Croate din România şi-a angajat fiul, Liubomir Mile Radan, în perioada 2004 - prezent, şi a încheiat contractul civil privind angajarea soţiei sale, Elena Radan, în perioada 2006 - 2008, în cadrul Biroului Parlamentar Circumscripţia electorală nr. 11 Caraş-Severin.
  • Pedelistul Stelică Iacob Strugaru şi-a angajat propriul fiu, Iacob Strugaru, începând cu data de 01.06.2009, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia 7 Botoşani.
  • La fel a făcut şi András-Levente Mate, deputat UDMR, care a propus angajarea şi a avizat contractul de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16.03.2010 - 01.01.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj. 

Toţi cinci sunt acuzaţi de încălcarea Legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

Ne puteți urmări și pe Google News