Oamenii de ştiinţă au DESCOPERIT o moleculă STRANIE care poate stoca energia solară timp de 18 ani
- Antonia Hendrik
- 11 noiembrie 2018, 15:32
Unul din principalele obstacole la adoptarea pe scară largă a energiilor regenerabile este stocarea energiei însăşi. O echipă de cerecetători suedezi crede că a descoperit un combustibil termic care poate stoca energia soarelui timp de 18 ani.
Hidrocarburile, pe de o parte, au devenit principala sursă de energie în lume fiindcă ele sunt relativ uşor de extras, pot fi stocate timp îndelungat şi pot fi utilizate imediat. Aceşti factori le transformă într-o excelentă sursă de energie pentru alimentarea la cerere. Pe măsură ce bateriile continuă să se dezvolte din punct de vedere al capacităţii de stocare a energiei, pentru perioade lungi de timp, ele devin hidrocarburi, adică ele alimentează vehicule electrice.
Ca o modalitate de alternativă la baterii, fluidul solar termic este specializat pentru a reţine energia solară pentru lungi perioade şi le evacuează la comandă. Contrar bateriilor, care consumă electricitate, combustibilul solar termic emite căldură când este activat ca un catalizator. Aceasta înseamă că fluidul va fi ideal pentru încălzirea spaţiilor comerciale şi rezidenţiale.
Combustibilul este compus din molecule de carbon, din hidrogen şi azot. Moleculele pot fi vizualizate în ilustraţia prezentată, sursa originală a combustibilului fiind molecule de norbornadienă (un compus organic cu formula C7H8, o hidrocarbură biciclică). Când aceste molecule sunt lovite de lumina soarelui, anumite legături dintre atomi sunt rearanjate pentru a forma un quadracyclane (tehnologia Quadra-Cyclone pentru a elimina reziduurile magnetice şi nemagnetice).
Această conversie chimică într-o structură moleculară, numit izomer, captează energia din moleculă. Versiunea energizată a moleculei este stabilă, cu puternice legături chimice. Aceasta este cheia, deoarece molecula stabilă se poate odihni timp de aproape două decenii fără a pierde energia stocată. Pentru a elibera energie, molecula poate să treacă de-a lungul unui catalizator care rearanjează legăturile chimice în norbornadienă şi împreună cu aceasta degajă o mare cantitate de căldură.
Echipa a constatat că procesul catalitic încălzeşte combustibilul la 63 de grade Celsius. Aceasta înseamnă că dacă temperatura ambiantă într-o cameră este în jurul a 20 de grade Celsius, fluidul se va putea încălzi până la 83 de grade. Cu teste suplimentare şi optimizare, echipa crede că va putea produce o moleculă care va putea produce căldură la peste 80 de grade Celsius. Combustibilul va putea fi astfel luat în considerare pentru producerea de electricitate.
Bineînţeles că mai e mult de muncă, echipa de cerecetători crede că tehnologia va putea fi disponibilă pe piaţă într-un deceniu. Aceasta explică în parte interesul crescut pentru această tehnologie. Miza este că dezvoltarea şi comercializarea acestul combustibil termic ar putea fi un alt element cheie în migrarea către sursele de energie regenerabile. Combustibilul termic nu necesită un aport exterior în afara soarelui şi funcţionează într-un sistem cu buclă închisă. Pe măsură ce continuăm să dezvoltăm noi tehnologii şi să modernizăm pe cele deja existente, tranziţia către resursele regenerabile devine nu numai uşoară, ci, deasemenea, mai favorabilă pe plan economic, notează Forbes.