Oamenii lui „Felix” forțează grațierea

Oamenii lui „Felix” forțează grațierea

Fosta grevistă a foamei Cristiana Anghel, acum senator PC, a ieșit din anonimat și a propus o nouă lege a grațierii, care l-ar putea ajuta pe șeful ei Dan Voiculescu să stea mai puțin la pușcărie.

Propunerea legislativă privind graţierea unor pedepse privative de libertate, inițiată de senatorul PC Cristiana Anghel, a fost înregistrată la Senat la 13 iunie, întrun moment în care se apropie de final procesul lui Dan Voiculescu, președintele fondator al PC.

În primă instanță, Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Pe fondul pregătirii pentru alegerile prezidențiale, PSD ține la sertar celălalt proiect de lege privind grațierea și amnistierea, inițiat de Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (minoritatea romă), refuzând să-l pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pentru aprobare sau respingere.

Înjumătățirea pedepsei pentru vârstnici

Ne puteți urmări și pe Google News

„Grațierea reflectă imperativele umanismului”, scrie Anghel în expunerea de motive la propunere.

În plus, ea reia argumentele din celălalt proiect de lege privind grațierea și susține că un astfel de act de clemență este necesar, întrucât pușcăriile din România sunt supra-populate. Potrivit proiectului, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la doi ani. Iniţiativa prevede că se grațiază cu o treime pedepsele cu închisoarea între 2 și 5 ani, cu o pătrime pedepsele cu închisoarea între 5 și 8 ani, precum și cu o jumătate pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit 60 de ani sau gravidelor.

Disensiuni în PC

Deocamdată, până și colegii Cristianei Anghel din PC resping această idee. „O idee nefericită și exotică”, a scris deputatul conservator Ovidiu Raețchi. Și PDL a cerut respingerea proiectului. „Ne opunem măsurilor promovate de PSD pentru a-i scăpa pe corupți de lege”, a declarat primvicepreședintele PDL Cătălin Predoiu.

„În numele lui Victor” Un membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaților a povestit unor ziariști, sub anonimat, cum s-au derulat lucrările comisiei în „Marțea neagră”, în decembrie 2013. „Nimeni nu a știut nimic, în afară de noi, care puteam să o pățim ca fraierii. Că noi semnasem, pe Iordache (n.red- Florin Iordache, deputat PSD) îl durea undeva, că el nu era membru în comisie. El a venit atunci, seara, cu textele modificate, care erau scrise deja.” „Oameni buni, eu nu sunt de capul meu, eu vă vorbesc în numele lui Victor, am vorbit cu el și acum la telefon și a zis să facem așa, că așa e bine”, a relatat deputatul intervenția lui Iordache.