Oamenii de știință chinezi construiesc cel mai rapid robot umanoid din lume
- Alexandru Sălăvăstru
- 14 martie 2024, 08:28
Prin intermediul tehnologiei avansate, noul robot H1 poate ajunge la o viteză maximă de 17 kilometri pe oră.
Cel mai avansat robot din lume aparține chinezilor
Un robot biped chinezesc a stabilit un nou record mondial de viteză pentru un robot umanoid. De asemenea, acesta își poate menține echilibrul atunci când este scos de pe traseu.
Cea mai nouă versiune a robotului H1 de la Unitree este denumită „Evolution V3.0". Acesta este un robot biped care are o înălțime de puțin peste 1,8 metri și cântărește mai puțin de 50 de kilograme.
Într-un videoclip publicat pe 1 martie, H1 este văzut mergând cu viteza maximă de 3,3 metri pe secundă. Compania a afirmat că poate atinge o viteză de 5 m/s.
Într-un videoclip anterior, publicat în august 2023, un inginer Unitree încearcă să răstoarne noul robot lovindu-l cu piciorul.
Cu toate acestea, H1 își revine cu ușurință, ajustându-și poziția picioarelor pentru a obține echilibrul necesar.
Noua invenție poate să urce fără probleme o scară
În noul videoclip, acesta poate, de asemenea, să urce cu viteză o scară. Urcă, coboară și reușește să treacă peste un set de trepte în spate și în lateral.
Rețeaua de senzori a lui H1, aflată în partea superioară a corpului său, cuprinde un mic inel cu senzori și camere de luat vederi fixate de-a lungul suprafeței sale superioare.
Îmbrăcat cu un hanorac Unitree și cu niște „pantaloni de jogging”, noul robot H1 este cel mai avansat la nivel mondial.
Unitree a revendicat recordul mondial pentru noul robot H1
Unitree a revendicat recordul mondial pentru noul robot H1, chiar dacă robotul Cassie de la Agility Robotics a reușit să facă un sprint de 100 de metri în 24,73 de secunde. Cu toate acestea, Cassie nu poate fi considerat „complet umanoid” precum robotul H1 sau alte mașini precum roboții Optimus Gen-2 sau Figure 01.
În schimb, Big Dog de la Boston Dynamics se deplasează cu aproximativ 1,7 m/s.
H1 navighează cu ajutorul tehnologiei LIDAR 3D pentru a cartografia în mod constant împrejurimile la 360 de grade. Utilizează în același timp o cameră vizuală de profunzime orientată frontal pentru a evalua distanțele.
Articulațiile care alcătuiesc zona șoldului sau a pelvisului - de care sunt fixate picioarele sale - oferă un cuplu maxim de 360 newtoni-metru (Nm). Asta îi oferă sistemului mijloacele de a-și balansa picioarele mai repede înainte și înapoi.
După cum se spune în videoclipul promoțional al Unitree, compania vrea să se alieze cu roboții pentru a câștiga „o nouă revoluție industrială".