Evenimentul Zilei > Actualitate > Oamenii de știință caută soluții pentru colonizarea planetei Marte. Singura problemă care împiedică procesul
Oamenii de știință caută soluții pentru colonizarea planetei Marte. Singura problemă care împiedică procesul

Oamenii de știință caută soluții pentru colonizarea planetei Marte. Singura problemă care împiedică procesul

Cercetătorii sunt pregătiți să pună în practică cel mai mare vis al omenirii și să transforme planeta Marte astfel încât să poată fi colonizată de pământeni.

Colonizarea planetei Marte este următorul pas pe care intenționează să-l facă omenirea, în direcția cuceririi spațiului cosmic. Planeta Roșie se pretează cel mai bine unui asemenea proiect dat fiind că o zi aici are apro aceeași durată ca și pe Pământ. Există numeroase depozite de apă înghețată chiar sub suprafața scoarței, iar acest lucru ar putea ajuta la dezvoltarea vieții. Marea problemă este lipsa unei atmosfere suficient de respirabilă.

Or, acest lucru s-ar putea realiza, cred oamenii de știință, dacă în jurul planetei Marte s-ar putea construi un câmp magnetic artificial și suficient de puternic.

Conform publicației Science Alert, pentru a transforma planeta Marte într-un al doilea Pământ, este nevoie ca oamenii de știință să găsească o soluție pentru amenajarea unui câmp magnetic artificial. Doar așa va putea apărea atmosfera și va începe procesul de colonizare.

Câmpurile magnetice pot proteja o planetă de vântul solar și de particulele ionizante. Cercetătorii spun că în primele sale faze, planeta Marte a avut o atmosferă groasă, bogată în apă, dar care s-a epuizat treptat fără protecția unui câmp magnetic puternic.

Din păcate, apreciază oamenii de știință, nu putem recrea câmpul magnetic al Pământului pe Marte. Aceasta deoarece câmpul magnetic al Pământului este generat de un efect de dinam în miezul Pământului. Convecția aliajelor de fier de aici generează câmpul geomagnetic a planetei Pământ.

Noi imagini de pe Marte. Robotul marțian a înregistrat zgomote înfiorătoare. VIDEO-FOTO
sursa foto. EVZ

Cercetătorii au o idee pentru a realiza un câmp magnetic

Or, interiorul lui Marte este mai mic și mai rece, astfle că nu poate fi transformat într-un dinam magnetic. Dar, conform unor studii recente, un câmp magnetic artificial poate fi creat, iar pentru aceasta sunt luate în considerare câteva posibile soluții. După cum arată studiul, pentru un câmp magnetic planetar este nevoie un flux puternic de particule încărcate, fie în interiorul planetei, fie în jurul planetei. Deoarece prima opțiune nu poate fi luată în considerare, este luată în considerare cea de-a doua.

Astfel, ar putea fi creat un inel de particule încărcate în jurul lui Marte datorită lunii sale Phobos, cel mai mare dintre cei doi sateliți naturali ai planetei. Ei orbitează destul de aproape în jurul planetei, astfel de că echipa de cercetare propune ionizarea particulelor de pe suprafața sa. Apoi acestea ar putea fi accelerate astfel încât să creeze un tor de plasmă de-a lungul orbitei Phobos.

sursa foto. EVZ

Drumul de la idee la realitate

Acest lucru ar crea un câmp magnetic suficient de puternic pentru a proteja un Marte terraformat.

Este un plan îndrăzneț, subliniază autorii studiului, și deși pare realizabil, obstacolele de inginerie sunt semnificative. Dar ideile pot fi luate în considerare, iar când omenirea va fi pregătită să călătorească pe Marte, oamenii de știință vor avea la îndemână și soluțiile cele mai bune.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: