Evenimentul Zilei > Actualitate > Oamenii de știință au deslușit secretul din corpul nostru! Cine dublează riscul de Covid în formă foarte gravă
Oamenii de știință au deslușit secretul din corpul nostru! Cine dublează riscul de Covid în formă foarte gravă

Oamenii de știință au deslușit secretul din corpul nostru! Cine dublează riscul de Covid în formă foarte gravă

Oamenii de știință polonezi au depistat o genă despre care spun că dublează riscul de dezvolta forme grave COVID-19. Este o descoperire care ar putea ajuta medicii să identifice persoanele care sunt cele mai expuse riscului.

Cercetătorii polonezi au descoperit o genă care influențează cursul coronavirusului. Având în vedere că reticența față de vaccin este un factor important ratelor mari de deces cauzate de coronavirus în Europa Centrală și de Est, cercetătorii speră că identificarea oamenilor cu cel mai mare risc de dezvoltare a unei boli severe îi va încuraja să se vaccineze și le va oferi acces la opțiuni de tratament mai intensive în cazul unei infecții.

”După mai bine de un an și jumătate de muncă, a fost posibil să se identifice o genă responsabilă pentru o predispoziție de a se îmbolnăvi grav după contactarea COVID-19”, a declarat ministrul polonez al Sănătății Adam Niedzielski.

Gene care influențează cursul coronavirusului

„Acest lucru înseamnă că în viitor vom putea… să identificăm persoanele cu predispoziție de a suferi serios de COVID”, a mai subliniat expertul. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok au descoperit că gena a fost al patrulea cel mai important factor care determină cât de grav suferă o persoană de COVID-19, după vârstă, greutate și sex. Gena este prezentă la aproximativ 14% din populația poloneză, față de 8-9% în Europa în ansamblu și 27% în India, a spus Marcin Moniuszko, profesorul responsabil de proiect.

De asemenea, alte studii au arătat importanța factorilor genetici în cât de serios se dezvoltă COVID-19. În noiembrie, oamenii de știință britanici au declarat că au identificat o versiune a unei gene care ar putea fi asociată cu riscul dublu de insuficiență pulmonară cauzată de COVID-19.

Gena identificată ar putea accelera răspunsurile inflamatorii la leziunile pulmonare declanșate de SARS-CoV-2

Un grup din Marea Britanie care studiază mai mult de 2200 de pacienți cu COVID-19 a identificat variantele comune ale genelor care sunt legate de cele mai grave cazuri de boală și care indică medicamentele existente care ar putea fi reutilizate pentru a ajuta. „Este cu adevărat incitant. Fiecare oferă o țintă potențială” pentru tratament, spune epidemiologul genetic Priya Duggal de la Universitatea Johns Hopkins, relatează reuters.