Anunțul momentului. Vaccinul anti-COVID, sub formă de pastile
- Antonia Hendrik
- 23 martie 2021, 15:03
Oamenii de ştiinţă au anunţat că vaccinul COVID-19 sub formă de pastilă intră în primele studii clinice pe om începând cu luna iunie 2021.
Un vaccin anti-coronavirus care există sub formă de pastilă ar putea intra în primele faze ale studiilor clinice din acest an.
Oravax, compania care lucrează la vaccinul-pastilă, a anunțat într-un comunicat de presă că speră să înceapă prima fază a studiilor clinice la om până în iunie.
Oamenii de ştiinţă încep studiile pe om cu vaccinul-pastilă
Studiile se află la prima fază de cercetare şi nu există nicio garanție de succes și, chiar dacă funcționează, ar putea trece un an sau mai mult înainte de a fi autorizat pentru utilizare.
Vaccinurile orale sunt o opțiune evaluată pentru vaccinurile de „a doua generație”, care sunt concepute pentru a fi mai ușor de administrat și mai ușor de distribuit.
Oravax este o societate mixtă formată din două firme: compania israeliano-americană Oramed și compania indiană Premas Biotech. În comunicatul de presă s-a arătat că procesele de testare ar putea începe până în iunie 2021.
Vaccin oral ar putea permite oamenilor să-l ia ei înșiși acasă
Este declaraţia făcută de Nadav Kidron, CEO al Oramed. Vaccinul ar putea fi transportat într-un frigider normal și depozitat la temperatura camerei, a spus Kidron. Iar din punct de vedere logistic va fi mai ușor de obținut în orice ţară din lume.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a declarat că: Am avea nevoie de studii efectuate în mod corespunzător pentru a demonstra valoarea vaccinurilor orale. Vaccinurile orale ar putea oferi și alte beneficii față de vaccinurile injectate în braț, a mai declarat Hunter.
Datele despre vaccinul Oravax nu au fost publicate până în prezent
„Rezultatele studiilor pe animale sunt încurajatoare”, a declarat Hunter. „Avem nevoie de studii umane pentru a fi siguri”, a mai spus el.
Sunt investigate alte tipuri de vaccinuri de a doua generație, cum ar fi vaccinurile eliberate printr-un spray nazal. Oamenii de știință studiază, de asemenea, dacă vaccinurile ar putea fi administrate şi prin plasturi.
Prof. Sarah Gilbert, om de știință principal în dezvoltarea vaccinului Oxford / AstraZeneca, a declarat că Oxford evaluează posibilitatea dezvoltării de vaccinuri orale şi sub formă de spray nazal.
O altă companie, ImmunityBio, desfășoară studii clinice de fază 1 ale unei versiuni orale a vaccinului.
Mai mult, la sfârșitul anului 2020, o companie numită Vaxart a anunțat rezultate bune în studiile pe animale, dar în primele studii pe oameni au avut răspunsuri dezamăgitoare, scrie sciencealert.