Evenimentul ZileiSocialOamenii ar putea locui pe planeta pitică Ceres

Oamenii ar putea locui pe planeta pitică Ceres

Oamenii ar putea locui pe planeta pitică Ceres
Un savant finlandez are un proiect care pare nebunesc: colonizarea celui mai mare asteroid din sistemul nostru solar.

Oamenii ar putea locui pe planeta pitică Ceres, este convins fizicianul și astrobiologul Pekka Janhunen.

Este puțin probabil ca oamenii să se stabilească în afara sistemului nostru solar în viitorul apropiat.

Dar este posibil să meargă să locuiască pe un corp ceresc din interiorul sistemului.

Pekka Janhunen, de la Institutul Meteorologic finlandez, consideră că planeta pitică Ceres ar putea găzdui oameni peste doar câțiva ani.

Situată în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, Ceres este cunoscută atât ca asteroidul cel mai mare din sistemul nostru solar (diametru de 952 de kilometri) cât și ca singura planetă pitică mai apropiată de Soare decât Neptun.

Janhunen este convins că, relativ curând, oamenii se vor putea instala pe Ceres cu ajutorul gravitației artificiale. Elementul esențial al acestui proiect este un mega-satelit situat pe orbita planetei pitice.

Potrivit unor studii recente, Ceres prezintă o cantitate mare de apă sub suprafața sa. Acest lucru ar putea fi un atu pentru colonizare.

Expertul arată că pe suprafața planetei ar putea fi amplasate panouri solare. Acestea ar alimenta cu energie un ascensor spațial până la satelit.

Janhunen apreciază că acest dispozitiv nu va fi foarte scump și ușor realizabil. Deoarece Ceresare o gravitație mică la suprafață și o viteză de rotație mai degrabă mare.

Expertul propune ca planeta pitică să fie împărțită în zone urbane și rurale, la adâncimi. Pe suprafață, ar trebui adus pământ cu o grosime între 1,5 și 4 metri. Acesta ar putea permite plantarea de copaci și alte forme de vegetație.

Din cauza distanței care separă Ceres de Soare, ar putea fi folosite oglinzi pentru a dirija lumina spre habitatul natural al planetei pitice.

Acestea ar permite cultivarea terenurilor, iluminarea lui Ceres și producerea de energie solară.

Oglinzile, atașate de satelitul în formă de disc, ar permite captarea energiei solare.

Omul de știință finlandez apreciază că viața pe Ceres ar putea fi chiar mai bună decât pe Pământ.

Evident, deocamdată este vorba doar de speculații. Pekka Janhunen recunoaște că, deocamdată, gravitația artificială rămâne un obiectiv nerealizat încă.

La fel, crearea unui satelit artificial și a unor oglinzi uriașe. Totuși, el susține că „nivelul de dificultate al acestui proiect este probabil similar colonizării lui Marte”.


Accesează: