Evenimentul Zilei > Actualitate > O zi despre care dacă nu ai ştiut ar fi bine să ştii: Ziua Mondială a Fotografiei
O zi despre care dacă nu ai ştiut ar fi bine să ştii: Ziua Mondială a Fotografiei

O zi despre care dacă nu ai ştiut ar fi bine să ştii: Ziua Mondială a Fotografiei

Ziua Mondială a Fotografiei este aniversată la 19 august, în 2014 sărbătorindu-se 175 de ani de la obţinerea primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic), în 1839.

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografi numit ''daghereotipie''.
Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecţionat sistemul, punând la punct procedeul care se va numi ''daghereotipie''. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ''View from the Window at Le Gras'' printr-un proces numit "heliografie", considerată cea mai veche fotografie, potrivit Agerpres.

Un colţ

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriţă). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ''daghereotipie'', a reprezentat un colţ din atelierul său.
Invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de ŞtiinŢe la 19 august 1839 şi Louis Daguerre a obţinut brevetul.
Deşi atât Isidore, cât şi Daguerre au primit rente viagere din partea guvernului francez, doar numele lui Daguerre rămâne asociat cu invenţia. În următorii ani, noul proces are un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofiţer în Legiunea de Onoare şi a călătorit mult pentru a-şi promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.