Evenimentul Zilei > Actualitate > O TEORIE CELEBRĂ emisă de fizicianul Stephen Hawking a fost demonstrată. Descoperire ULUITOARE despre MISTERUL GĂURILOR NEGRE
O TEORIE CELEBRĂ emisă de fizicianul Stephen Hawking a fost demonstrată. Descoperire ULUITOARE despre MISTERUL GĂURILOR NEGRE

O TEORIE CELEBRĂ emisă de fizicianul Stephen Hawking a fost demonstrată. Descoperire ULUITOARE despre MISTERUL GĂURILOR NEGRE

Fizicianul Stephen Hawking a emis în urmă cu 42 de ani o teorie, potrivit căreia găurile negre emit particule, nu doar absorb şi că nu tot ceea ce intră în contact cu o gaură neagră este absorbit în interiorul acesteia. Teoria acestuia nu a putut fi însă demonstrată până acum. De curând, doi cercetători susţin că au găsit dovezi care arată că fizicianul a avut dreptate.

În 1974 faimosul Stephen Hawking a demonstrat teoretic existenţa unei radiaţii, radiaţia lui Hawking, care ar fi emisă de către găurile negre în urmă efectelor cuantice. Pentru găurile negre cu masă mică această radiaţie ar duce la evaporarea acestora într-o perioada scurtă de timp. Găurile negre masive s-ar evaporă în timpi foarte lungi, însă datorită faptului că acestea continuă să absoarbă materie şi energie (de exemplu radiaţia cosmică de fond) practic efectul este neglijabil.


Citeşte şi: Fizicianul Stephen Hawking a lansat cel mai ambițios proiect de EXPLORARE A SPAȚIULUI din istorieAstfel, fizicianul spunea că nu tot ce intră în contact cu o gaură neagră este absorbită de aceasta şi că în apropierea unor astfel de obiecte cosmic există particule de lumină, care, după ce sunt absorbite, sunt propulsate înapoi. În urma acestui proces, gaura neagră şi pierde din masă, ajungând în cele din urmă să se dezintegreze.

Într-un studiu publicat luna trecută de fizicienii Chris Adami şi Kamil Bradler (Universitatea din Ottawa), în revista Physical Review Letters se arată că au găsit dovezi ale existenţei radiaţiilor Hawking şi că au realizat o tehnică cu ajutorul căreia pot să urmărească o gaură neagră pe tot parcursul vieţii sale.

Abia acum, după 42 de ani, doi cercetători susţin că că au găsit dovezi care susţin teoria fizicianului. Unul dintre cele două grupuri de investigaţie a fost coordonat de fizicianul israelian Jeff Steinhauer (Universitatea Technion din Haifa). Specialiştii susţin că au reuşit să creeze o "gaură neagră" din unde sonore, într-un laborator şi, mai mult decât atât, au observat că atunci când echipamentului i se aplică un impuls, obiectul format emite particule care îi absorb din masă, relatează descoperă.ro.

"Steinhauer susţine că a găsit dovezi care demonstrează faptul că găurile negre pot propulsa particule de lumină, aşa cum a spus Stephen Hawking", menţionează jurnalistul Oliver Moody, într-unul din articolele sale publicate în ziarul The Times.

Ambele studii vor fi verificate în detaliu, fiind considerate încercări importante în procesul de a demonstra existenţa radiaţiilor Hawking.