O stațiune din România și-a recăpătat strălucirea. Era ocolită pe vremea comunismului

O stațiune din România și-a recăpătat strălucirea. Era ocolită pe vremea comunismuluiSursa foto: Wikipedia

Un oraș din județul Alba se numără printre cele mai vechi localități miniere din țară. Este vorba despre Zlatna, care era ocolit în perioada comunismului, fiind considerat unul dintre cele mai poluate din Europa.  Treptat, imaginea acestuia a fost schimbată, iar turiștii au început să prezinte interes pentru această zonă.

Zlatna, stațiune ocolită în perioada comunismului

Zona face parte din așa-numitul ținutul al aurului din România, care se întindea și spre Săcărâm, Roşia Montană, Abrud și Baia de Arieș. În secolul al Xll- lea, această stațiune era considerată un centru minier important în regiunea transilvăneană.

De asemenea, la Zlatna au fost puse bazele primei topitorii de metale neferoase. Centrul orașului păstrează atmosfera de odinioară și sunt o adevărată încântare pentru turiști. De altfel, aceștia au ocazia să vadă gimnaziul în care Avram Iancu a învățat.

Cel mai poluat oraș din Apuseni

Considerat cel mai poluat oraș din Munții Apuseni, Zlatna era locul în care 10.00 de salariați produceau mii de tone de cupru anual. De altfel, topitoria veche a fost ulterior transformată în combinat metalurgic.

În unitatea respectivă se lucra cu substanțe chimice periculoase, iar printre acestea se număra pulberea de aluminiu sau acidul sulfuric.

„Uzina de Metale Neferoase Zlatna produce în exclusivitate, mărfuri de înaltă tehnicitate, cum ar fi: pulberea de aluminiu, a cărei tehnologie s-a pus la punct în cadrul cercetărilor uzinale, sulfat de cupru, sulfat feros, cupru convertizor, acid sulfuric, sulfat de magneziu industrial şi alţi produşi chimici, având caracterisici electrochimici la nivelul produselor de pe piaţa internaţională”, scria în ziarul Munca, în 1978, arată Gândul.

Stațiune turistică, Zlatna

Rezervație Calcarele de la Valea Mică. Sursa foto: Wikipedia

Stațiune vizitată de turiști

În perioada regimului comunist, problemele legate de poluare s-au accentuat în zonă. În plus, localnicii își exprimau nemulțumirile privind emisiile de gaze, care afectau organismul, dar și mediul înconjurător.

De altfel, numeroase persoane din zonă s-au confruntat cu probleme respiratorii din cauza poluării.

Din acest motiv, zona era ocolită de români. În ultimii ani, situația s-a schimbat, iar orașul Zlatna este vizitat de turiști.

Astfel, aceștia au posibilitatea să viziteze rezervația Calcarele de la Valea Mică, care este localizată în zona de sud a Munților Metaliferi.

De asemenea, Lacul Fenes se numără printre cele mai vizitate obiective din regiune. În plus, cei care ajung în zonă se pot bucura de rezervația Piatra Bulbuci.

Ne puteți urmări și pe Google News