Evenimentul ZileiSportO româncă e implicată într-o decizie istorică luată de Guvernul Franței. Sunt vizate meciurile de fotbal

O româncă e implicată într-o decizie istorică luată de Guvernul Franței. Sunt vizate meciurile de fotbal

O româncă e implicată într-o decizie istorică luată de Guvernul Franței. Sunt vizate meciurile de fotbal
În urma incidentului reprobabil înregistrat la 21 noiembrie, la începutul meciului Olympique Lyon şi Olympique Marseille (Ligue 1, Franța) – când o sticlă cu apă a fost aruncată din tribune și l-a lovit în cap pe Dimitri Payet – s-a aprobat o măsură menită să descurajeze astfel de izbucniri huliganice. În prim-plan apare și românca Roxana Mărăcineanu, ministrul al Sporturilor și totodată semnatară a comunicatului remis de Guvernul Franței.

Conform Agerpres, toate meciurile de fotbal din ligile profesioniste ale Franţei vor fi „sistematic şi definitiv întrerupte″ când un jucător sau un arbitru va fi rănit de un obiect aruncat din tribune. Decizia luată în Guvernul Franței a venit la finalul unei reuniuni cu reprezentanţii fotbalului naţional.

Prin urmare, în cazul unui incident similar pe stadion, o celulă de criză va trebui să se pronunţe în maximum 30 de minute asupra rezulatului partidei. Atenție! În celula de criză nu vor fi incluși preşedinţii cluburilor implicate în acea partidă.

Comunicatul a fost semnat de ministrul de Interne, Gerald Darmanin, de ministrul Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, dar şi de ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti.

Cei 3 s-au întâlnit joi dimineaţă cu preşedintele Ligii franceze de fotbal (LFP), Vincent Labrune. Totodată, la întrevedere a fost prezent și preşedintele Federaţiei franceze de fotbal (FFF), Noel Le Graet.

Reacție promptă în Guvernul Franței

De asemenea, au participat și reprezentanţii corpului de arbitri, cei ai cluburilor, dar şi mai mulţi prefecţi. Reacţia vine ca urmare a incidentului petrecut pe 21 noiembrie la Lyon, când meciul dintre Olympique Lyon şi Olympique Marseille (Ligue 1) a fost întrerupt în minutul 5.

foto: commons.wikimedia.org – Roxana Mărăcineanu

Atunci, unul dintre jucătorii oaspeţilor, Dimitri Payet, a fost lovit în cap cu o sticlă cu apă aruncată din tribune de suporterii formaţiei-gazdă. În plus, vânzarea şi deţinerea de sticle de plastic vor fi interzise în stadioanele de fotbal până la 1 iulie 2022.

„Pe termen mediu se va avea în vedere crearea unei amenzi penale fixe (AFD), adică a unei sancţiuni penale care se pronunţă, în afara unui proces, de către un poliţist, un jandarm sau un funcţionar public autorizat «pentru a suprima» introducerea, deţinerea şi folosirea de rachete sau artificii de orice fel într-o arenă sportivă″, se arată în comunicatul emis după reuniunea interministerială.

Câteva repere despre Roxana Mărăcineanu

În același context s-a decis ca din sezonul 2022-2023, cluburile din Ligue 1 şi Ligue 2 să fie dotate cu „dispozitive de securitate antiobiecte″. Este vorba despre plase de protecţie care vor fi instalate la anumite meciuri cu grad ridicat de risc.

Roxana Mărăcineanu este fosta campioană mondială la 200 metri spate în 1998 şi vicecampioană olimpică în 2000. Ea a fost numită ministru delegat pentru sport în Guvernul Franţei în anul 2020.

Fosta înotătoare este prima personalitate de origine română care devine membru al Executivului de la Paris. Născută la București, ea a decis să emigreze în Franța în anul 1984.


Accesează: