Editura Evenimentul si Capital

O româncă acuzată în Italia de torturi și cruzimi asupra bătrânilor

Autor: | | 0 Comentarii | 554 Vizualizari

Anchetă șocantă a Gărzii de Finanțe. Violențe asupra bătrânilor din structura psihiatrică ”Il Cicalotto” din Pornassio, Imperia. Trei operatori sanitari cercetați, între care și Elena Stoica, coordonatoare a serviciului de infirmerie.Ea a acoperit urmele unei morți suspecte.

Agenții Gărzii de Finanțe din Imperia au executat 3 măsuri preventive, care au constat în două arestări la domiciliu și o suspendare a exercitării funcției publice, în privința a trei operatori sanitari ai structurii rezidențiale ”Il Cicalotto” din Pornassio, Imperia, gestionată de Cooperativa ”Il Faggio”, cu sediul la Savona.

Ancheta a documentat numeroase episoade de violență comise asupra unor bătrâni găzduiți în structură. Câțiva operatori, nerespectând în totalitate delicatele sarcini care le-au fost atribuite, având în vedere vârsta înaintată și condițiile psiho-fizice ale unor pacienți, obișnuiau să aplice rele tratamente oaspeților structurii, în manieră absolut gratuită.

Massimo Deperi, italian de 48 de ani (infirmier și consilier local în Pornassio), și Vjollca Ferhati (Viola), de 45 de ani, de origine albaneză, sunt cei doi angajați ai cooperativei ”Il Faggio” plasați în arest domiciliar. Unei a treia persoane, Elena Stoica, româncă de 46 de ani, coordonatoare a serviciului de infirmerie, i-a fost notificată suspendarea exercitării funcției publice.

În detaliu, potrivit publicației Imperia Post, din interceptări reiese că Deperi insulta în mod grav bătrânii oaspeți ai structurii. ”În spate ai un rahat! Taci din gură, primești un șut în fund, te fac să cazi la pământ dacă nu încetezi!... Acum hai, evreule!”, ”Nu ai nici pe dracul, de ce naiba mă enervezi? Ești prost, ești chiar un porc! Și faci și scârbă... puți!”, ”Oh, tu mă scoți din sărite?!.. Îți dau patru scatoalce, rest de prezervativ – Aici... eu te omor. Oricum omor un rahat!”, ”Împușcă-te că e mai bine, cel puțin te duci naibii!... Nenorocitule... nu-i nimic, acoperă-ți și fața asta de rahat!”. ”Nu o mai face pe deștepul că altfel îți trag un pumn în nas... hai clovnule, ai terminat s-o faci pe prostul? Mori și du-te naibii!”, ”Curvă bătrână”, ”Cretinul ăsta... atrofiatule... tot mai rău ajungi! Acum trebuie să te aranjez... du-te înapoi, dobitocule!”.

În ordonanță se citește și că Deperi, în privința căruia judecătorul de instrucție vorbește de ”abuzuri și cruzime”, lovea oaspeții ”cu palme peste față, gât și cap, dar și cu picioarele, omitea să îndeplinească operațiunile necesare de asistență personală și/sau le îndeplinea în mod inadecvat, prin manevre și atitudini bruște și violente sau, uneori, crude. De exemplu, în mod frecvent nu se ocupa de igiena intimă a pacienților/oaspeți și îi lăsa plini de urină și murdari de fecale, sau dezbrăcați și înfrigurați, în mai multe ocazii rotind în mod repetat cu forța, în timp ce trebuia să o hrănească, capul unei paciente afectată de probleme grave de postură și de patologii complexe, care a decedat în noaptea ce a urmat ultimului episod, lovind-o în mod repetat peste cap”.

În detaliu, din interceptări reiese că Ferhati, în privința căreia judecătorul de instrucție vorbește de ”torturi și cruzime”, adopta comportamente similare celor ale lui Deperi. ”Te fac eu să vezi rampa... de unde te arunc... de la fereastră te arunc... așază-te și fă pipi!... Vrei să faci duș sau nu? Du-te sub duș fără să mă enervezi!... Ai decis să mori azi?... Vrei să mergi la pușcărie?... Vrei să mergi la cimitir?... Atunci să terminăm, târâturo... Nu îndrăzni! Ți-am spus nu îndrăzni... pentru că ți-am zis, vezi fereastra aici… pentru că te fac să zbori jos! Îți dai seama?!... Ucide-te de una singură, e aici fereastra... aruncă-te de la fereastră... Dar tu ești târâtură...”.

În plus, în ordonanță se citește că Ferhati ”omitea să îndeplinească operațiunile necesare de asistență personală și/sau le îndeplinea în mod inadecvat, prin manevre și atitudini bruște și violente sau, uneori, crude, de exemplu în mod frecvent nu se ocupa de igiena intimă a pacienților/oaspeților lăsându-i în urină și murdari de fecale, într-o ocazie făcând duș unui bătrâne cu apă rece – sau în orice caz nu caldă - și neuscându-i părul pe timpul operațiunilor ulterioare de îmbrăcare, nepăsându-i de lamentările acesteia privind frigul și dimpotrivă insultând-o și amenințând-o, chiar și cu fraze de instigare la suicid, în altă ocazie neajutând oaspetele, care se deplasa cu un cadru, să se ridice de la pământ după o cădere și invitându-l să se ridice de unul singur”.

LIVE VIDEO Simona Halep - Caroline Garcia se joaca ACUM. Meci istoric in Franta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI