O provocare TikTok împinge zeci de adolescente la automutilare

O provocare TikTok împinge zeci de adolescente la automutilareTikTok. Sursa foto: Unsplash

Pe 8 octombrie, când Eranda Kumnova-Baci, un inspector școlar din Kosovo, a răspuns la telefon a crezut că trebuie să rezolve o problemă comună.

Zeci de adolescente, împinse la mutilare pe TikTok

Și nu să descopere că zeci de adolescente din orașul ei se mutilau pentru a participa la o provocare TikTok.

„O mamă m-a sunat să-mi spună că fiica ei, o elevă în clasa a cincea, s-a automutilat cu prietenii ei în timp ce participa la o provocare TikTok”, a povestit inspectorul din Gjakova, un oraș cu 80.000 de locuitori din sud-vestul Kosovo.

Ea le-a cerut imediat tuturor profesorilor, responsabililor educaționali și psihologilor școlari să investigheze. Ei au identificat 22 de cazuri de autovătămare în câteva săptămâni în rândul adolescentelor din oraș. Prima datează din ianuarie.

„Inițial ne-am gândit că s-au rănit – în mod deliberat – la mâini, cu obiecte ascuțite. Dar, în urma examinărilor medicale, ne-am dat seama că unele fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul”, explică Eranda Kumnova-Baci.

TikTok câștigă din astfel de conținut dement

Orașul Gjakova, până acum foarte cunoscut ca fiind locul de naștere al mai multor activiști albanezi, a fost dat peste cap.

„Nu a fost un șoc doar pentru comunitatea educațională”, continuă inspectorul. „A fost un cutremur pentru toată lumea”.

TikTok, una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, cu 1,5 miliarde de utilizatori, și-a bazat o parte din succes pe „provocări”, campanii care invită utilizatorii să creeze videoclipuri reproducând ceva: o glumă, o melodie, un dans... sau mutilări.

TikTok

TikTok. Sursa foto: amrothman/ Pixabay

Potrivit mamei uneia dintre victime, copii de până la 9 ani au luat parte la provocare după ce au dat peste videoclipuri pe TikTok.

„Este ca un joc pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani, care reproduc ceea ce văd pe TikTok”, explică această mamă care preferă să-și dea doar inițialele, E.Z.

„A devenit cel mai rău coșmar al meu”, adaugă această femeie a cărei fiică a făcut fotografii cu fiecare dintre rănile ei.

Victimele unei rețele scăpate de sub control

Ca și ceilalți părinți, ea refuză să-și dea numele. În ceea ce privește autoritățile locale, acestea au interzis dezvăluirea identității victimelor, toate fiind minore.

Oficial, TikTok interzice videoclipurile care promovează automutilarea sau sinuciderea.

Cu toate acestea, experți, cercetători, medici și părinți avertizează de ani de zile cu privire la efectul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a utilizatorilor lor - în special a tinerilor. Dependența, hărțuirea, lipsa stimei de sine… riscurile sunt cunoscute, scrie 20minutes.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News