O priză încinsă, cauza tragediei de la Giuleşti

O priză încinsă, cauza tragediei de la Giuleşti

Specialiştii au dat verdictul final în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti: priza la care era conectat aparatul de aer condiţionat a luat foc.

Ancheta în cazul tragediei produse, la jumătatea lunii august, la Maternitatea "Panait Sârbu" (Giuleşti) - în urma căreia şase bebeluşi au murit, iar alţi cinci s-au ales cu răni grave - se apropie de sfârşit.

Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă au dat verdictul final în privinţa cauzei incendiului care a cuprins Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă pentru nounăscuţi: ştecherul prin care aparatul de aer condiţionat era conectat la instalaţia electrică şi priza s-au încins şi au luat foc. De aceea, incendiul s-a propagat rapid, au arătat experţii.

Asistenta şi şeful Secţiei Neonatologie rămân învinuiţi

"Ipoteza iniţială potrivit căreia incendiul ar fi izbucnit de la improvizaţia aceea a fost eliminată. Astfel, firma care a montat aparatul este scoasă din calcul în ceea ce priveşte culpa penală. Orice priză se poate încinge atunci când aparatul electric conectat la ea e suprasolicitat. Problema e că în acel salon nu a fost nimeni care să observe la timp ce se întâmplă şi să ia măsuri", au explicat surse judiciare.

Potrivit acestora, anchetatorii aşteaptă, în aceste zile, ultimul raport de expertiză - cel al Inspecţiei Muncii - care îi va ajuta să stabilească cu exactitate gradul de vinovăţie al fiecăruia dintre cei implicaţi în acest caz.

"Mai mult ca sigur vor rămâne sub acuzare asistenta Florentina Cârstea (cea care ar fi trebuit să-i supravegheze pe bebeluşi), arestată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, şeful Serviciului Tehnic de la maternitate, Vasile Dima, acuzat de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dar şi şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Adrian Toma", au explicat specialişti în Drept Penal consultaţi de EVZ.

"Soarta a învins"

Potrivit anchetatorilor, doctorul Toma "nu a luat măsurile necesare pentru a asigura prezenţa a câte două cadre medicale la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în care numărul nou-născuţilor din salon de pă şea în mod constant numărul maxim admis".

Nici maternitatea nu va scăpa de responsabilitate. Urmând precedentul "Spitalul Sf. Ioan" (care va trebui să răspundă penal pentru nou-născutul ars într-un incubator), procurorii au pus sub acuzare şi maternitatea, ca persoană juridică, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

"Pentru că pedeapsa maximă pentru astfel de infracţiuni e de 10 ani, maternitatea riscă să fie obligată de instanţă să plătească o amendă de 600.000 de lei. Nu credem că va fi închisă, întrucât nu a fost constituită în scopul comiterii faptelor, iar legea penală e foarte clară", au comentat specialiştii.

"Indiferent de decizia instanţei, soarta a învins şi în acest caz. A fost o zi nefastă în care toate împrejurările (căldura de afară, aglomeraţia din spital, solicitarea asistentei în alt salon) au concurat la producerea tragediei", au arătat aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News