O ora pentru sarut, tacere si infinit

O ora pentru sarut, tacere si infinit

Ansamblul Brancusi poate fi vizitat, la pas, in 60 de minute.

Turul celor 7 minuni ale Romaniei realizat de o echipa a EVZ a inceput, intr-o zi cu cer innourat, prevestitor de furtuna, cu Ansamblul Brancusi, din Targu-Jiu.

La intrarea in oras, dinspre Valea Jiului, drumul se separa pe cate doua benzi pe sens, facand usoara circulatia pana in centru.

Reclama numai la tigari Odata intrat in Targu-Jiu, primul lucru care iti aduce aminte ca te afli in orasul lui Brancusi nu este vreun poster sau vreun panou turistic, ci o reclama la tigarile „Coloana”, postata inaintea unei benzinarii.

La radio, reclama Hotelului Gorj face trimitere directa la operele lui Brancusi. Pana in centrul orasului insa, niciun indicator nu te indruma catre minunea brancusiana. In intersectiile din centru, situatia se schimba: sunt amplasate tablite care te ghideaza fie catre Coloana Infinitului, fie catre restul ansamblului, situat in principalul parc al orasului. 

In absenta unui punct de informare turistica in centrul orasului, cea mai la indemana oferta de materiale informative despre Brancusi o are o librarie din zona pietonala. Aici se gasesc insa doar doua volume pe aceasta tema: un album Brancusi, care costa 54 de lei, si o culegere de aforisme ale sculptorului, pret 21,60 lei.

O alta solutie de informare o reprezinta cele doua placute explicative, fiecare cu harta, amplasate una in preajma Coloanei fara Sfarsit, alta la intrarea in parc, in dreapta Portii Sarutului. De asemenea, nu departe de Masa Tacerii, pe dreapta privind spre Jiu, se afla un centru cultural dedicat marelui artist, de unde se pot obtine pliante si alte materiale informative.

Lipsa pliantelor, a brosurilor sau a suvenirurilor pare ca nu-i deranjeaza prea tare pe turisti, care oricum nu se asteapta la asa ceva. „Nu am vrut sa ratam Coloana. Am oprit peste noapte la Petrosani special ca sa vedem Targu-Jiul pe zi. Cred ca mai ales Coloana este bine pusa in evidenta. E curatenie, iar privelistea, cu muntii in fundal, este deosebit de frumoasa”, ne spune Mihaela Anton, o economista din Bucuresti in varsta de 39 de ani, aflata intr-un circuit prin tara, alaturi de sotul sau, Adrian. Acesta o completeaza: „Inainte, zona Coloanei nu arata asa bine. Acum e civilizata”.

La pas pe axa Brancusi

Pentru cei care aleg sa faca o plimbare, drumul intre cele doua extremitati ale axei imaginare trasate de Brancusi este cel mai bine de inceput de la Masa Tacerii, strabatand apoi parcul si intreaga Cale a Eroilor, prin centrul civic al orasului, pana in parculetul care inconjoara Coloana.

Dupa ce treci de Masa Tacerii - intriganta chiar si cand turistii se pozeaza la foc automat - urmeaza Aleea Scaunelor, presarata cu piatra si nisip, care duce imediat la Poarta Sarutului, sub care mai tot timpul gasesti un cuplu care, fireste, se saruta.

Dupa ce traversezi bulevardul care margineste parcul, urmeaza prima parte a Caii Eroilor. Chiar in prima cladire, pe stanga, te intampina sigla Partidului Alianta Socialista si a Partidului Stangii Unite. Urmeaza o zona de pizzerii, magazine, gradini de vara, hoteluri, apoi o parte din centrul civic ridicat de comunisti, ale carui blocuri „taie” ansamblul conceput initial de Brancusi.

Plimbarea continua cu Biblioteca Judeteana „Christian Tell”, pe stanga, mai apoi frumoasa cladire a facultatii de inginerie, pe dreapta. Un parculet cochet precede Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, ridicata „intru pomenirea eroilor morti pentru intregirea neamului” si inclusa de Brancusi in viziunea sa artistica.

Dupa ce ocolesti biserica apare, maiestuoasa, Coloana fara Sfarsit. Drumul spre ea e taiat de o cale ferata. Traseul de la un capat la altul al ansamblului artistic nu este lung - ceva mai mult de un kilometru - si se strabate, in pas lejer, in 45-60 de minute. Calatoria cu masina dureaza doar cateva minute, dar se pierde o buna parte din farmecul calatoriei pe axa Brancusi.

DE TINUT MINTE Fara ghid, fara suveniruri

Timp de vizitare: pe jos - aproximativ o ora, cu masina - 20-30 de minute

Ghid: nu exista

Parcare: gratuita, exista spatii suficiente atat in centrul orasului, cat si in apropierea Coloanei

Intrare: gratuita

Suveniruri: nu exista

Cazare: in oras functioneaza numeroase hoteluri de doua si trei stele, dar si pensiuni

Masa: In apropierea Mesei Tacerii si a Portii Sarutului se gasesc mai multe pizzerii si restaurante

Alte atractii turistice in zona: Manastirea Tismana, Manastirea Lainici, Casa Memoriala Ecaterina Teodoriu (in Targu-Jiu), Cula Curtisoara (in orasul Bumbesti-Jiu)

CIVILIZATIE

Curatenie si eleganta la baza Coloanei

Punctul forte al intregului parcurs Brancusi este, fara indoiala, Coloana fara Sfarsit. Parculetul care inconjoara Coloana te face sa uiti pentru cateva minute ca esti in Romania: aleile cu pietris descriu arce elegante printre portiunile de gazon tuns nemteste. Nici urma de hartii, chistoace sau PET-uri aruncate pe jos.

Tasnitorile functioneaza, exista toalete ecologice. Tineri si batrani, turisti si localnici, se odihnesc pe bancutele elegante. Umbra Coloanei pare un minutar de ceas, pe cercul de iarba din jurul monumentului.

Totul in jur indeamna la reverie, mai putin la ora 17.00, cand angajatele unei fabrici de confectii din apropiere ies de la serviciu in grupuri galagioase. In apropiere se gaseste si o terasa, unde se pot bea racoritoare sau cafea. Atentie, se pot face fotografii chiar langa Coloana, dar nu va atingeti de ea caci un supraveghetor va va invita politicos sa va abtineti.

Ne puteți urmări și pe Google News