Evenimentul Zilei > EVZ Special > O oprire la semafor devine coșmarul fotbaliștilor din toată lumea
O oprire la semafor devine coșmarul fotbaliștilor din toată lumea

O oprire la semafor devine coșmarul fotbaliștilor din toată lumea

A condus la centru meciul rămas în istorie ca „Bătălia de la Santiago”, între Chile şi Italia, din Campionatul Mondial 1962.

Arbitrul Ken Aston, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal, s-a născut la 1 septembrie 1915. Kenneth George „Ken” Aston, profesor, soldat şi, mai ales, arbitru de fotbal, a rămas în istorie datorită inovaţiilor şi îmbunătăţirilor aduse regulamentului sportului rege.

Şi-a obţinut certificatul de arbitru în 1936, după care a început să arbitreze în prima ligă engleză în sezonul 1949-1950.

După ce şi-a îndeplinit serviciul militar, în 1946, Ken Aston a devenit primul arbitru care a purtat uniforma cu negru şi alb, devenită apoi echipament standard pentru arbitri.

Un an mai târziu, a introdus steguleţele galben deschis, folosite de arbitrii de linie, care au înlocuit fanioanele în culorile echipei gazdă.

În prima ligă

În 1953, a devenit profesor principal la Newbury Park School, începând totodată să fluiere la centru meciuri de seniori din prima ligă engleză. Ken Aston s-a aflat în centrul finalei din 1960 contând pentru Cupa Naţiunilor Europene, disputată între URSS şi Iugoslavia.

În urma Campionatului Mondial din 1966, lui Aston i-a venit ideea să introducă cele două cartonaşe colorate folosite azi de arbitri, cel galben, respectiv cel roşu. Inspiraţia i-a venit în timp ce era la un semafor.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric