O opinie radicală împotriva chinezilor: „China trebuie să plătească oalele sparte”
- Antonia Hendrik
- 13 august 2020, 06:09
Într-un editorial de excepţie Luigi Crespi îşi exprimă opinia cu privire la comportamentul Chinei şi daunele provocate de virus la nivel mondial.
Jurnalistul scrie: „Cu cât trece mai mult timp cu atât apare mai evident că această chestiune a Covid-19 are implicaţii fără discuţie deranjante la o distanţă de câteva lui de la izbucnirea sa. Să fie foarte clar: nu numai istoria începutului acestui virus este subiect al diverselor interpretări, dar cu siguranţă comportamentul autorităţilor chineze a fost cel puţin omisiv şi acest lucru a amplificat daune în lume, mai ales unde virusul a ajuns prima dată, în Nordul Italiei şi apoi în Occident.
Plecând de la acea tragedie, iese la iveală o ierarhie a lumii total diferită, China devenind prima economie mondială, punând în genunchi Europa şi mai ales Statele Unite. O situaţie incredibilă care lasă cu gura căscată pe toţi privind viitorul şi care a lăsat milioane de persoane fără loc de muncă, fără un viitor şi, mai ales, lăsând în urma ei sute de mii de morţi.
Rămân în memorie imaginile fixate cu medicii chinezi trimişi să ajute Italia şi ai o senzaţie de revoltă. Chinezii trebuie să plătească oalele sparte. Nu putem accepta ca ceea ce au făcut să se transforme într-un avantaj economic şi geopolitic”.
„Să închidem importurile pentru a-i obliga pe chinezi să se aşeze la masa tratativelor”
În opinia lui Crespi „Cine spune că e imposibil, că se vor strica afacerile companiilor proprii şi ale celor occidentale, n-a judecat bine. China şi-a construit competitivitatea pe cinisimul său, cu costuri mici de producţie, fiindcă drepturile omului sunt o poveste, cu atât mai puţin ale muncitorilor. Acţionează pe o piaţă liberă într-un regim de concurenţă nedreaptă şi pe acest fundament şi-au construit leadershipul cu complicitatea Occidentului şi SUA. Acum, conjunctura după Covid-19 poate duce la o progresivă colonizare chineză.
Despăgubirea daunelor este o chestiune fundamentală, trebuie să avem curajul să mergem până la a rechiziţiona bunurile statului chinez, marile capitaluri investite, să închidem importurile pentru a-i obliga pe chinezi să se aşeze la masa tratativelor. Ne-am demonstrat fragili, interesul unei minorităţi s-a răsfrânt asupra vieţii tuturor. Valorile şi viziunile trebuie să conducă statele occidentale, cu o democraţie matură, să înceteze orice relaţie cu ţările care nu respectă drepturile civile, care nu respectă femeile şi copiii. O nouă etică a economiei este vitală pentru a da un semnal al trecerii noastre pe pământ, spre noile generaţii”, a mai scris jurnalistul.
„Enecesar să deschidem o dispută mondială, comportamentul lor nu poate rămâne nepedepsit, nu se poate transforma într-un avantaj”
„E necesar să dăm un nou sens epocii noastre, o dimensiune şi o profunzime complet diferite. Să nu-mi spună nimeni că sunt un comunist, că sunt socialist sau că fac raţionamente abstracte, fiindcă n-ar avea deloc nobleţe şi astfel va fi dezgustător ceea ce lăsăm moştenire copiilor noştri şi viitoarelor generaţii.
Ani de zile am practicat o meserie care nu-mi permitea să spun ceea ce gândesc, fiindcă reprezentam şi munceam pentru persoane care prea adesea gândeau diferit decât mine. În sfârşit, astăzi pot spune că trebuie să rechiziţionăm capitalurile chineze, trebuie să încetăm orice tip de relaţie cu ţările unde nu sunt respectate drepturile civile. Fiindcă, mai presus de orice se află Omul”, scrie Luigi Crespi, autor, editorialist, scenarist.