O nouă variantă de COVID-19. Peste 10.000 de cazuri pe zi. Cât de periculoasă este

O nouă variantă de COVID-19. Peste 10.000 de cazuri pe zi. Cât de periculoasă esteSursa foto: Arhiva EVZ

O nouă variantă de COVID-19 face ravagii în lume. Specialiștii au declarat că există 60 000 de cazuri pe zi, chiar dacă nu sunt toate raportate. Această tulpină afectează sistemul imunitar mai mult decât celelalte.

Aproape 10.000 de noi infecții COVID-19 au apărut în Austria. Cercetătorii au declarat că sunt peste 60 000 de oameni care se îmbolnăvesc pe zi, dar că nu anunță autoritățile. Infecția este alimentată de noi variante care sunt capabile să se sustragă foarte bine protecției imunitare datorită unor mutații îngrijorătoare în proteina spike. În afară de BF.7 (BA.5 cu mutația punctiformă R346T), alți doi derivați BA.5 sunt în curs de accelerare.

Proporția de linii BQ.1 și BQ.1.1 rezistente la imunitate s-a dublat în doar o săptămână, depășind în scurt timp subvarianta BA.2.75.2. Acest lucru poate fi văzut clar în graficul biologului molecular Ulrich Elling privind secvențierea SARS-CoV-2 pentru Austria în săptămâna calendaristică 40.

Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorul de la Institutul de Biotehnologie Moleculară (IMBA) al Academiei Austriece de Științe (ÖAW) este responsabil de supravegherea secvențială în toată Austria și scrie pe Twitter: „Noii sosiți reprezintă acum peste 30% din infecții”.

O nouă tulpină periculoasă de COVID-19

Problema cu „nou-veniții corona” de la BF.7 la BQ.1.1. „Ei pot ocoli puternic, foarte puternic, protecția imunitară”, a avertizat deja Elling în interviul din „Today”. Specialistul a declarat că există posibilitatea să fie mai multe variante noi, nu doar una, așa cum era înainte. El a mai precizat că aceste tulpini „nu ne vor ocupa probabil până în noiembrie”, ci la sfârșitul lui 2023.

Biologul german Cornelius Römer a declarat că această nouă tulpină era inevitabilă. „Pare destul de clar că BQ.1.1 va conduce un val de variante în Europa și America de Nord înainte de sfârșitul lunii noiembrie. Cota sa relativă s-a mai mult decât dublat în fiecare săptămână. A fost nevoie de doar 19 zile pentru a crește de la cinci secvențe la 200 de secvențe”, a scris pe Twitter cercetătorul de la Universitatea din Basel, potrivit Heute.

Aceasta nu a ajuns în România, momentan, dar autoritățile se așteaptă la un nou val de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News