O nouă poveste de succes a unui român din SUA

O nouă poveste de succes a unui român din SUA

Adrian Sarchisian a emigrat, împreună cu părinţii în 1970, la numai trei ani. În acest moment este medic dentist în Sacramento, California. Duce o viaţă intensă, fiind un iubitor al călătoriilor, a artei fotografice şi a muzicii.

A absolvit şcoala tehnică dentară, apoi a lucrat şapte ani în calitate de tehnician dentar într-un mare laborator de specialitate dentară din Los Angeles.  Aceasta etapă i-a oferit experienţă şi o excelentă pregătire în toate fazele pentru profesia de dentist.

Facultatea de stomatologie a absolvit-o la USC din Los Angeles, după care şi-a început meseria de doctor dentist în Glendale şi Beverly Hills în California.

Într-un interviu acordat publicaţiei "Mioriţa USA", românul vorbeşte despre experienţa sa ca medic român în SUA. Timp de aproape patru ani a supravegheat activitatea profesională a mai multor doctori dentişti din cabinetele lor dentare aflate în nordul Californiei, lucrând în cadrul unei mari companii dentare. A supravegheat şi cabinete dentare din Sacramento. Capitala statului California, Sacramento, i-a plăcut foarte mult, fapt ce l-a determinat să practice meseria de doctor dentist în acest oraş. De aproape doi ani si-a deschis un cabinet dentar particular, dotat cu un echipament nou şi modern de ultimă generaţie. 

Care sunt motivele care v-au determinat să alegeţi meseria de doctor ? Mi-a plăcut să am contact personal cu oamenii şi mai ales să-i văd mulţumiţi, cu zâmbetul pe buze. Îmi place, de asemenea igiena şi în special estetica personală. 

Ce altă profesiune vă alegeaţi, în caz că nu aveaţi posibilitatea de a deveni doctor? Sincer să vă spun, mi-ar fi plăcut să devin muzician sau arhitect. 

Este greu să ajungi doctor dentist în America? Da, este destul de greu. Şcolile şi locurile sunt puţine, totodată admiterea şi examenele sau testele sunt extrem de dificile. Nu mai spun de costurile foarte mari legate de taxa şcolară, cărţi, rechizite, echipament, etc.

Aţi cunoscut şi doctori români? Cum vi se pare nivelul lor de pregătire, comparativ cu cel al colegilor americani? Din păcate nu am cunoscut. Ar fi frumos un schimb de experienţă. Totuşi nu este târziu niciodată. Consider că orice profesionist, indiferent unde a studiat, trebuie să continue să înveţe, să-şi continue studiile, să-şi modernizeze echipamentul, să ţină pasul cu noile descoperiri. 

Mai aveţi şi alte preocupări în afară de practicarea medicinei dentare? Cum să nu...Iubesc foarte mult muzica, după părerea mea cânt destul de bine la chitară. Schiez, îmi plac călătoriile şi sunt atras de arta fotografică.

Ce sfaturi aţi putea da românilor pentru a avea dinţii frumoşi şi sănătoşi? O gură neîngrijită este ca o rană deschisă, cu siguranţă un izvor de bacterii care distrug dinţii, fără să se simtă vreo durere. Aceste bacterii provoacă un miros neplăcut, care de multe ori poate să ducă la stricarea relaţiilor între oameni şi chiar ale celor familiare.

Estetica dinţilor este compromisă şi poate duce la un aspect de jenă. Repet, bacteriile pot provoca boli cardiace, gastrice şi boli de altă natură. Toate aceste neplăceri pot fi evitate prin menţinerea unei danturi sănătoase şi frumoase, cu ajutorul respectării unor elementare şi simple măsuri de igienă, cum ar fi: curăţarea gurii după servirea mesei, cu apă de calitate, iar în lipsa acesteia cu apă obişnuită; perierea dinţilor cu pastă de dinţi pentru cel puţin două minute, precum şi folosirea aţei cerate între dinţi.

Cel puţin de două ori pe an este indicată o curăţire a dinţilor la mod profesional. În acest sens este bine de mers la dentist, ocazie cu care acesta are posibilitatea să examineze starea dinţilor şi, împreună cu pacientul, să stabilească modul de remediere a problemelor dentare.  

Interviu realizat de Viorel Nicula Ziarul Mioriţa USA

Ne puteți urmări și pe Google News