O nouă pensie în România! Anunţul aşteptat de milioane de oameni. Detalii de ultim moment ale autorităţilor

O nouă pensie în România! Anunţul aşteptat de milioane de oameni. Detalii de ultim moment ale autorităţilor Sursa: Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Apostol autorizarea primului administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale. Este vorba despre așa-numitul Pilon 4 de pensii, care nu reprezintă - atenție! - un fond de investiții, ci o pensie în posesia căreia angajatul intră la finalul activității profesionale. Iată despre ce este vorba!

Pe lângă pensia de stat, pensiile administrate privat și cele facultative, angajații pot beneficia, la momentul retragerii de pe piața muncii, de pensia ocupațională. Purtătorul de cuvânt al ASF, Dan Apostol, a explicat că aceasta face referire la apartenența la un loc de muncă, la o industrie, la o anumită categorie profesională.

O nouă pensie pentru angajații români

Pensia ocupațională reprezintă „o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării”, a spus purtătorul de cuvânt al ASF, Dan Apostol.

Prin investirea în Pilonul 4 de pensii, salariatul poate beneficia de o contribuție suplimentară la fondul de pensie.

Ne puteți urmări și pe Google News

România se aliniază, astfel, la legislația aflată în vigoare încă din anul 2020. În momentul în care angajatul decide să se pensioneze, el intră în posesia pensiei ocupaționale. În schimb, trebuie să fie atent pentru a înțelege prospectul fondului de pensii, adică schema sa de funcționare și condițiile de intrare în posesia sa.

Ce presupune pensia ocupațională

„Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale. Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a declarat Dan Apostol, într-o intervenție la DIGI24.

Purtătorul de cuvânt al ASF a subliniat că pensia ocupațională nu reprezintă un fond de investiții din care un angajat poate retrage bunuri financiare oricând, ci este „o formă de economisire pe termen lung”, o pensie suplimentară celor asigurate deja de statul român.

În legătură cu intenția aparatului executiv de a-și asuma un proiect de lege privind pensionarea la vârsta de 70 de ani, amintim că, potrivit ultimelor informații, Guvernul nu are în plan implementarea unor prevederi cu caracter obligatoriu în acest sens.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că nici măcar nu există astfel de discuții la nivel guvernamental și că, în legătură cu vârsta de 70 de ani, există posibilitatea benevolă a solicitantului de a se pensiona mai târziu decât prevede legea, dar acest lucru nu este obligatoriu.