O nouă ocazie ratată de a pune capăt fumatului la Conferința Organizației Mondiale a Sănătății din Panama
- Daniela Popescu
- 13 februarie 2024, 13:33
Nick Powell fost journalist ITV, în prezent editor politic pentru EU Reporter, consideră că în cadrul Conferințe Organizației Mondiale a Sănătății din Panama cu privire la controlul tutunului au fost multe dezacorduri. Mai grav este că un delegat a răspândit acuzația falsă conform căreia vapatul provoacă cancer, menționează jurnalistul.
O nouă ocazie ratată de a pune capăt fumatului la Conferința Organizației Mondiale a Sănătății din Panama. Nick Powell atrage atenția că este un pericol ca Uniunea Europeană să continue să urmeze linia OMS și să confunde țigările cu acele produse care le permit fumătorilor să facă trecerea la alternative mai bune decât continuarea fumatului.
Comisia Europeană este mândră de ceea ce numește „efectul Bruxelles", adică atunci când UE stabilește reglementări cu privire la siguranța produselor de consum, iar multe țări din lume urmează exemplul, astfel încât producătorii să poată accesa piața europeană. Cu toate acestea, controlul tutunului a devenit o excepție majoră, iar fumătorii din Europa sunt în pericolul de a li se refuza cele mai eficiente modalități de renunțare la fumat, deoarece UE nu este un lider, ci un adept al politicilor Organizației Mondiale a Sănătății, observă acesta.
Disensiuni în cadrul Conferința Organizației Mondiale a Sănătății din Panama
În Panama, o sursă din cadrul delegației, a arătat că din partea Direcției Generale pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a Comisiei, DG SANTE, se acceptă propuneri care depășesc cu mult mandatul său. Spre exemplu, nici măcar nu au menționat Suedia, un stat membru care, datorită produselor sale cu nicotină pentru uz oral, interzise în restul UE, a atins cea mai mică rată de consum de țigări din lume.
A zecea conferință a părților (COP10) a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului și-a derulat săptămâna într-un mod puternic defensiv. La fel ca multor jurnaliști, mi s-a refuzat acreditarea, dar asta nu a făcut o diferență majoră, deoarece conferința a votat pentru excluderea presei. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce organizatorii au oprit microfonul unui delegat care a îndrăznit să sugereze că prioritatea ar trebui să fie reducerea riscurilor, a precizat Nick.
Reducerea riscurilor vs manipulări cu îmagini false
Ar putea părea un punct evident că reducerea riscurilor – prin care să îi determini pe oameni să renunțe la țigări care provoacă cancer - ar trebui să fie punctul central, dar este dificil să subliniem cât de eretică a devenit această viziune. Știința a fost lăsată deoparte, iar când un alt delegat a publicat o imagine falsă a unui produs de vaping cu „gust de cancer”, aceasta a devenit virală.
Trecerea la vaping este o modalitate excelentă pentru fumătorii de țigări de a elimina riscul de a dezvolta cancer ca urmare a satisfacerii dorinței lor de nicotină. Inhalarea fumului de țigară (sau chiar orice fum) provoacă cancer.
Organizatorii conferinței nu au luat nicio măsură în legătură cu acest incident. Au fost prea ocupați să convingă autoritățile panameze să oprească activiștii să distribuie pliante delegaților, prin care erau îndemnați să susțină țigările electronice și alte alternative fără ardere. Probabil că este prea mult să sperăm că aceste episoade vor determina DG SANTE să își pună la îndoială înțelepciunea de a urma atât de aproape abordarea OMS.
O directivă delegată către statele membre privind reglementarea produselor din tutun încălzit cu arome a creat o definiție care pur și simplu nu exista în „Directiva privind produsele din tutun” agreată de co-legislatorii UE, Parlament și Consiliu. A încercat să trateze alternativele fără ardere, care sunt mult mai sigure, într-un mod similar cu țigările tradiționale. Acest lucru a creat, în cel mai bun caz, confuzie pentru consumatori și, în cel mai rău caz, o încercare de reglementare care merge dincolo de mandatul acordat Comisiei de către co-legislatori.
Disputa privind alternativele fără ardere ajung în justiție
Această aparentă preluare de putere a fost înaintată Curții Europeane de Justiție de către Curtea Supremă irlandeză anul trecut. Două companii au contestat cu succes încercarea de a interzice produsele din tutun încălzit cu arome, care au fost exceptate de legislația inițială a UE. Între timp, Ministerul Sănătății din Belgia a suferit o înfrângere similară, dar și mai amplă, atunci când Curtea Supremă a țării, Consiliul de Stat, a anulat o decizie de a trata o marcă binecunoscută de produse din tutun încălzit nu ca alternative fără fum la țigări, ci ca și cum ar fi fos, de fapt, țigări.
Acest lucru ar fi avut o consecință lipsită de sens, aceea de a cere producătorului să includă, pe ambalaje, imagini care ilustrează riscurile pentru sănătate, riscuri care sunt mult reduse sau complet evitate prin trecerea la aceste produse ca alternative la fumat. Nu se așteaptă niciun efort din partea Comisiei de a clarifica situația înainte de alegerile europene din iunie și numirea ulterioară a unui nou colegiu de comisari.
Se pare că Ursula von der Leyen a cerut amânarea propunerilor care ar putea să se dovedească extrem de controversate cu statele membre și cu europarlamentarii. Cu toate acestea, disputa a fost doar amânată și fără îndoială delegația DG SANTE se va întoarce din Panama entuziasmată să facă o nouă încercare de a impune abordarea OMS.
OMS a îndemnat țările să adopte șase măsuri de control al tutunului cunoscute sub acronimul MPOWER
- Monitorizarea consumului de tutun și a politicilor de prevenire.
- Protejarea oamenilor de fumul produs de țigări.
- Oferirea de sprijin pentru renunțarea la fumat.
- Avertizarea cu privire la pericolele pe care le prezintă consumul de tutun.
- Impunerea de interdicții cu privire la publicitatea, promovarea și sponsorizarea tutunului.
- Creșterea taxelor la produsele din tutun.
Monitorizarea, protejarea și avertizarea nu sunt controversate, iar publicitatea pentru produse din tutun este interzisă de mult în majoritatea țărilor.
Cu toate acestea, așa cum s-a văzut în Franța, majorarea taxelor poate avea consecințe nedorite, deoarece marjele de profit cresc pentru grupurile infracționale care fac comerț ilicit cu produse nereglementate și nu plătesc niciun impozit. Acest lucru a transformat Franța în țara în care se fumează jumătate din toate țigările ilicite din UE.
Oferirea de ajutor pentru renunțarea la consumul de tutun este utilă în măsura în care funcționează, dar nu specifică care ar trebui să fie acel ajutor; cu atât mai puțin se insistă asupra furnizării de ajutor care funcționează cu adevărat. Mai mulți experți care au călătorit în Panama pentru a sublinia astfel de adevăruri incomode au fost ignorați și excluși de la COP10.
OMS acuzată că a devenit mai degrabă preocupată de stigmatizarea fumătorilor decât să reducă cu adevărat riscurile
Un susținător al reducerii riscurilor, Mark Oates, a observat că OMS a devenit mai degrabă preocupată de stigmatizarea fumătorilor, cât și a celor care vapează decât să reducă cu adevărat riscurile asociate fumatului. Mark s-a întrebat de ce Suedia, singura țară din UE care a redus fumatul de țigări la mai puțin de 5% din populație, este considerată un eșec de către OMS, dar Australia un succes. Suedia nu este agreată de OMS datorită popularității produsului său tradițional din tutun, snus, care este mult mai puțin dăunător deoarece nu implică fumatul.
Australia este evaluată mai bine de OMS, a spus Mark Oates, deoarece că s-a concentrat pe încercarea de a face toate formele de consum de tutun mai puțin acceptabile din punct de vedere social. Țigările, care sunt consumate în cea mai mare parte de grupurile sociale defavorizate, sunt suprataxate, iar produsele de vapat legale sunt greu de obținut. Dar Australia a demonstrat, de asemenea, cum piața neagră poate și va furniza produse ilegale și nereglementate, chiar și într-o țară insulară cu șanse mai mari de a limita contrabanda transfrontalieră decât aproape oriunde altundeva în lume.
Martin Cullip, care este cercetător internațional la Consumer Centre al Taxpayers Protection Alliance, a susținut că, chiar și atunci când persoanele care nu au fumat niciodată încep să vapeze, acest lucru ar trebui considerat un succes pentru că altfel ar fi trecut la țigări. El a declarat că OMS a informat delegații în prealabil că nu există dovezi care să ateste că țigăriloe electronice au redus fumatul, o concluzie la care se poate ajunge doar prin excluderea tuturor cercetărilor științifice.
Dovezi științifice false în jurul țigărilor electronice
Susținător al bunăstării publice, Chris Snowdon, a adăugat că, din nefericire, există și un „munte” de dovezi științifice false în jurul țigărilor electronice. Este de așteptat ca politicienii să fie mai impresionați de cantitate decât de calitate – și de obicei sunt. „Cantitatea de nonsens este efectiv infinită”, a observat el.
El a subliniat exemplul interdicției propuse de Marea Britanie asupra produselor de vaping de unică folosință, unde un raport în care se ridică întrebarea ce se întâmpla cu cei 2,6 milioane de utilizatori adulți britanici a fost înlăturat.
Mark Oates a spus că Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie furnizează în prezent produse de vapat de unică folosință persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Acestea sunt special concepute pentru a preveni utilizarea lor în auto-vătămare, dar producătorul a fost informat că nu i se va reînnoit contractul.
„UE să renunțe la poziția sa neobișnuit de supusă cu privire la eliminarea fumatului”
Tim Andrews, de la Fundația Tholos din SUA, a spus că răspândirea științei false în America a ajuns la punctul în care chiar și medicii adesea consideră greșit că fumatul de țigări este mai puțin dăunător decât vapatul. A menționat cazul unei mame care le-a dat copiilor săi țigări pentru a-i împiedica să vapeze.
Problema, a argumentat el, este că autorităților de reglementare le este imposibil să accepte nu doar că strategia lor nu a funcționat, ci și că piața a găsit soluția în produsele cu nicotină care nu implică fumatul. Înțelege reticența lor de a recunoaște că au greșit, dar simpatia sa a ajuns la limită pentru că sunt în joc milioane de vieți.
Un avocat al consumatorilor din Africa de Sud, Kurt Yeo, s-a întrebat dacă COP10 a intrat în panică pentru că OMS știe că știința este împotriva sa și timpul pentru politicile sale se scurge. Ar putea fi momentul potrivit pentru ca UE să renunțe la poziția sa neobișnuit de supusă cu privire la eliminarea fumatului.