O nouă minivacanță pentru salariați. Câte zile libere vor avea săptămâna viitoare

O nouă minivacanță pentru salariați. Câte zile libere vor avea săptămâna viitoare Sursa foto: Dreamstime.com

Salariații vor avea o nouă minivacanță săptămâna viitoare, potrivit Codului Muncii. Aceștia nu vor avea liber doar în ziua de 1 mai, ca în anii trecuți.

Începând cu data de 29 aprilie și până pe 1 mai, salariații din România vor avea o minivacanță cu ocazia Zilei Muncii. Aceste zile libere vor fi acordate doar angajaților care desfășoară activități care permit întreruperea procesului de producție. Mai mult, 1 Mai pică într-o zi de luni, iar angajații vor avea trei zile libere consecutive.

De aceste zile libere vor beneficia bugetarii. Angajații care desfășoară activități neîntrerupte sau care nu pot fi întrerupte, precum magistrații sau personalul instanțelor judecătorești implicat în soluționarea proceselor cu termen în acele zile, nu vor avea minivacanță, dar vor primi compensare cu timp liber corespunzător pentru zilele lucrate.

Potrivit legislației, angajații care nu pot beneficia de zile libere legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Ei pot să primească și un spor salarial care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu le oferă aceste beneficii salariaților riscă amenzi de 10.000 de lei, potrivit Impact.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe zile libere în 2023

Potrivit Codului Muncii, în 2023, românii vor avea 15 zile libere pe lângă concediul de odihnă. Este vorba despre sărbătorile legale. Guvernul a emis o hotărâre prin care a stabilit ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează și zile de repaus săptămânal (weekend), a transmis Ministerul Muncii.

Zile libere în 2023:

-1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) -24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) -14 aprilie (Vinerea Mare): -16 şi 17 aprilie (Paştele ortodox) -1 mai (Ziua Muncii) -1 iunie (Ziua Copilului -4 şi 5iunie (prima şi a doua zi de Rusalii); -15 august (Adormirea Maicii Domnului) -30 noiembrie (Sfântul Andrei) -1 decembrie (Ziua Naţională a României) -25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).