Luna august le aduce românilor o nouă minivacanță, în perioada 13 – 15 august. Acest lucru este posibil deoarece data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, pică într-o zi e luni. Astfel, salariații vor avea la dispoziție trei zile libere pentru relaxare.
În luna august, românii vor avea o nouă minivacanță de trei zile, între 13 și 15 august. Acest lucru va fi posibil deoarece data de 15 august, atunci se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, pică într-o zi de luni. Or, împreună cu zilele sâmbătă şi duminică, respectiv 13 şi 14 august, angajații vor avea trei zile libere pentru a se relaxa. Conform Codului Muncii, ziua de 15 august este declarată zi liberă.
Și cum este lună de concedii, mulți s-ar putea să-și mai ia o zi liberă și înainte de weekend, vineri, 12 august, bucurându-se de o vacanță și mai lungă.
De menționat că ziua de 15 august a fost declarată zi liberă în conformitate cu prevederile din Codul Muncii. Salariații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, primesc liber cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.
Iar angajatorii care nu se conformează acestor reglementări și nu le acordă salariaţilor timp liber în aceste zile nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca făcută în respectivele zile, riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, din partea inspectorilor de muncă.
Ce zile libere mai au românii în acest an
În acest an, conform informațiilor din spațiul public, angajații români mai au patru zile libere, spre finalul anului. Acestea au fost stabilite după cum urmează:
30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, care pică într-o miercuri;
1 decembrie, Ziua națională a României, într-o zi de joi;
25 și 26 decembrie, zilele dedicate sărbătorii Crăciunului, care pică duminică și luni, conform calendarului.
De menționat că pe parcursul întregului an 2022, românii au un număr de 15 zile libere, aferente sărbătorilor legale stabilite prin lege.
Ce se întâmplă în cazul angajaților care nu beneficiază de zi liberă
Activitatea anumitor locuri de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sărbătoare legală. Este vorba de unitățile sanitare, de unitățile de alimentație publică și de locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Conform reglementărilor în vigoare la acest moment, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde compensații acestora. Legislația în vigoare prevede că acești angajați au dreptul la zile libere, în compensare într-un termen de 30 de zile de la data sărbătorii în care au lucrat.
Dacă nu se acordă zile libere în compensare, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bazăde minimum 100% din salariul de bază.