O nouă mare problemă creată de coronaviurs. Specialiștii sunt în alertă
- Nicolae Comănescu
- 6 decembrie 2020, 12:47
Tot mai mulți americani au reclamat că și-au pierdut dinții la scurt timp după ce s-au vindecat de coronavirus.
O nouă mare problemă a fost identificată la pacienții din Statele Unite ale Americii (SUA) care au contractat coronavirus. Se pare că unele persoane au probleme dentare, pe lângă cele deja cunoscute, ca febră, dureri de cap, tuse, dificultăți respiratorii, pierderea gustului și a mirosului, dureri musculare. Astfel, bolnavii își pierd dinții. Este vorba despre persoanele care suferă deja din cauza deficiențelor dentare.
Efect după vindecare
„Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a spus doctorul William W. Li, președintele unei fundații medicale, pentru New York Times.
Multe persoane care au fost infectate cu coronavirus și s-au însănătoșit, au reclamat faptul că la scurt timp și-au pierdut unul sau mai mulți dinți. Și asta în condițiile în care nu au simțit nicio durere. Unele persoane au afirmat că au simțit cum gingiile le-au devenit mai sensibile, iar dinții și-au schimbat culoarea.
Care sunt cauzele căderii dinților
Farah Khemili, o femeie în vârstă de 43 de ani din New York, a povestit că a simțit, mestecând niște gumă, cum i se mișcă un dinte, iar a doua zi s-a trezit că i-a căzut, fără să simtă nici cea mai mică durere. Alarmată de ceea ce i s-a întâmplat, femeia a intrat pe un forum pentru pacienții atinși de așa-numitul „COVID lung” și acolo a aflat că mulți dintre ei spuneau că au avut probleme dentare după ce au făcut COVID.
„Este extrem de rar ca dinții să cadă pur și simplu. Însă probleme dentare deja existente se pot agrava ca urmare a unei infecții cu SARS-CoV-2”, a declarat doctorul David Okano, specializat în paradontologie, conform sursei citate.
Misterul a fost explicat de doctorul William W. Li: „SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. În consecință, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților. sta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare”.