Evenimentul Zilei > Politica > O nouă manevră a Ungariei pentru a obține autonomia Ținutului Secuiesc
O nouă manevră a Ungariei pentru a obține autonomia Ținutului Secuiesc

O nouă manevră a Ungariei pentru a obține autonomia Ținutului Secuiesc

Nici nu s-au încheiat bine alegerile locale și noul primar din Târgu Mureș se avânt într-o acțiune politică majoră. Scopul? Obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc, Iată ce scrie presa maghiară!

„Reprezentanţii vieţii publice maghiare din Bazinul Carpatic, de dincoace şi de dincolo de graniţele Ungariei, aderă rând pe rând la iniţiativa cetăţenească pentru protejarea regiunilor naţionale, promovată de Consiliul Naţional Secuiesc, şi îndeamnă la susţinerea cauzei.
Primarul oraşului Târgu Mureş, ales recent, Zoltán Soós, a declarat că miza iniţiativei secuieşti este consolidarea comunităţilor locale. „Cel mai important element al iniţiativei este acela care pledează pentru ca minorităţile naţionale să aibă posibilitatea de a solicita din alte ţări sprijin de la Uniunea Europeană pentru propriile lor scopuri. Ca reprezentant al comunităţii maghiare din Transilvania, consider că este important ca această iniţiativă să îşi atingă ţelul”, a afirmat Zoltán Soós, care a adăugat: „Prin acordarea unui sprijin pot fi consolidate comunităţile locale, iar din fonduri europene vom putea realiza multe investiţii importante care nu pot fi finanţate din surse guvernamentale”.
La rândul său, şi preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Hunor Kelemen, a îndemnat la susţinerea iniţiativei, pretutindeni în Bazinul Carpatic şi în lume. Hunor Kelemen a declarat echipei portalului Irdalá.hu, „dacă iniţiativa va avea succes, se va crea posibilitatea pentru ca regiunile naţionale să beneficieze de un statut, de o posibilitate prin care pot fi realizate concomitent păstrarea identiţăţii şi dezvoltarea”.
Deputatul Terza József Kulcsár (UDMR), care a depus deja de două ori în Parlamentul României proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a precizat: „În acest caz trebuie să se solidarizeze toţi maghiarii din Bazinul Carpatic, deoarece această iniţiativă nu se referă doar la secui”.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar, János Mezei, a subliniat: „Este important ca năzuinţele secuilor să fie cunoscute şi pe plan european, precum şi obţinerea unei şanse pentru dezvoltare regională. De aceea trebuie să semneze toată lumea această iniţiativă, care contribuie la dăinuirea pe pământul natal a maghiarilor din Ţinutul Secuiesc”.
Iniţiativa privind apărarea regiunilor naţionale este susţinută şi de actorul Zoltán Mucsi, din Ungaria, care a menţionat: „Minorităţilor naţionale ar trebui acordată cea mai mare autodeterminare în vederea păstrării limbii şi culturii”, scrie magyarnemzet.hu.

Traducerea: Rador