O nouă lovitură pentru toţi românii! Specialiştii au dat verdictul. Urmează un nou val de scumpiri
- Sabina Popescu
- 3 mai 2022, 16:44
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, specialiștii își modifică estimările privind evoluțiile economice. Astfel, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) și-a revizuit analiza și indică o creștere economică de doar 2,9%, față de 4,3% cât era anterior. Indicatorii comerciali au suferit, de asemenea, înrăutățiri pe fondul invaziei militare declanșate de Rusia și în circumstanțele creșterii dependenței de gazul rusesc.
Războiul din Ucraina înseamnă consecințe semnificative pe plan economic la nivelul tuturor statelor europene, inclusiv în România, unde se anunță scumpiri la produsele alimentare și la energie. Potrivit celei mai recente actualizări economice realizate de CNSP, economia țării noastre va înregistra o creștere de 2,9% în 2022, în loc de 4,3%, cât se preconizase inițial.
Creștere economică slabă în 2022
„Efectele crizei energetice şi ale perturbărilor în lanţurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu, luându-se suplimentar în calcul şi recentele majorări ale cotaţiilor internaţionale pentru produsele energetice, cât şi ale celor agroalimentare, precum şi necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de provenienţă rusească.
Încetinirea activităţii economice la nivel european şi mondial, conform estimărilor instituţiilor internaţionale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naţionale. Pentru principalele ţări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creşterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale”, arată reprezentanții CNSP în cea mai recentă actualizare.
HoReCa își revine după criza COVID
Având în vedere șocul suferit de economia românească pe perioada pandemiei de coronavirus, CNSP vine și cu o veste bună. Pe fondul ridicării restricțiilor anti-coronavirus, sectoarele HoReCa și Transporturi se bucură de o revenire din criză.
Totuși, „se menţine riscul apariţiei în sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutaţii ale virusului. Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual relevă un impact aşteptat a se manifesta atât asupra puterii de cumpărare la nivelul populaţiei, cât şi asupra procesului investiţional şi al activităţii agenţilor economici”, mai arată CNSP.
Urmează noi scumpiri
În ceea ce privește situația din magazine, CNSP arată că prețurile vor înregistra noi scumpiri, de la 9,5% la 9,7% spre sfârșitul anului 2022. Ca medie anuală, ultimele actualizări arată majorări de costuri de la 9,9% la 10,1%.
„În estimările realizate, efectele favorabile în evoluţia preţurilor din sectorul energetic determinate de implementarea şi prelungirea pentru 1 an a schemelor de compensare şi plafonare au fost contrabalansate de o creştere mai accentuată a preţurilor pentru combustibili şi produse alimentare.
Măsurile guvernamentale de sprijin pentru populaţia vulnerabilă luate recent, cât şi măsurile privind majorarea salariului minim în agricultură şi industria alimentară, vor determina menţinerea dinamicii puterii de cumpărare la valori pozitive (circa +0,7%), în condiţiile unei inflaţii medii anuale ridicate (+10,1%)”, se arată în comunicatul CNSP, potrivit Agenției Naționale de Presă.