O nouă lovitură pentru oligarhii lui Putin. Comisia Europeană îi lasă fără averi. Unde vor fi direcționați banii confiscați

O nouă lovitură pentru oligarhii lui Putin. Comisia Europeană îi lasă fără averi. Unde vor fi direcționați banii confiscați Sursa: Timpul.md.

Sumele confiscate de la oligarhii ruși aflați pe lista persoanelor sancționate de statele Uniunii Europene vor merge într-un cont pentru susținerea Ucrainei. Comisia Europeană caută soluții pentru a simplifica procedura de confiscare a averilor miliardarilor rusești. Oficialii de la Kiev au solicitat ca banii rezultați din confiscarea averilor oligarhilor și a entităților apropiate de Kremlin să fie folosiți pentru reconstrucția țării, după război.

Comisia Europeană caută soluții pentru a simplifica procedura de confiscare a averilor oligarhilor ruși apropiați de Vladimir Putin și de Kremlin. Instituția europeană are în analiză mai multe propuneri în acest sens. Pe de altă parte, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders a explicat ce se va întâmpla cu banii confiscați.

Astfel, confiscarea averilor va fi posibilă, mult mai ușor, în cazul indivizilor şi al entităţilor care încalcă sau ocolesc sancţiunile impuse de UE, dar și a celor care sunt implicaţi în activităţi infracţionale. În acest sens va fi elaborat un proiect de directivă la nivelul Comisiei Europene.

„Banii astfel confiscaţi vor fi vărsaţi într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina”, a transmis comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, conform AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, în Uniunea Europeană au fost înghețate averi în valoare de 10 miliarde de euro care aparțin unor persoane supuse acestor sancțiuni. De asemenea, au fost blocate alte tranzacții, care implică valori de 200 de miliarde de euro.

sursa foto: europa.eu

Încălcarea sancțiunilor ar putea fi considerată infracțiune

Comisia Europeană a propus ca încălcarea sancțiunilor impuse de Bruxelles să fie considerată infracțiune la nivelul tuturor statelor membre. O astfel de măsură ar avea drept scop unificarea răspunsului penal al celor 27 de membri care ar facilita urmărirea în justiţie. De altfel, douăsprezece state membre UE consideră încălcarea sancţiunilor drept infracţiune penală.

În alte 13 state membre, această activitate este considerată infracţiune sau contravenţie, în funcţie de gravitate. În două state membre, încălcarea sancţiunilor este doar faptă cu caracter administrativ. Pedepsele, închisoare sau amendă, variază de la o ţară la alta.

Confiscarea şi lichidarea averilor din Rusia este cerută de Ucraina, care are nevoie de resurse financiare în vederea reconstrucţiei de după război a ţării. Acest demers este susținut de Statele Unite și Canada care sunt deja angajate în această direcţie, conform publicației Capital.ro.

O nouă sancțiune impusă de Rusia

Statele Unite au dat o nouă lovitură Rusiei, aplicându-i o nouă sancțiune care a intrat în vigoare începând cu data de 25 mai. Astfel, SUA nu va mai prelungi scutirea de la sancțiuni care a fost dispusă pentru a oferi un răgaz investitorilor în obligațiuni emise de Moscova. Rusia deține 40 de miliarde de dolari în obligațiuni la nivel internațional, pe care nu-i va mai putea rambursa folosind banii din băncile americane.

Data-limită până la care obligațiunile puteau fi răscumpărate expiră pe 25 mai, cu două zile înaintea termenului de răscumpărare al Moscovei. Sunt în joc dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit. În acest condiții Rusia ar putea intra în incapacitate de plată