O nouă lege pentru inteligența artificială. Măsurile luate de Ministerul Digitalizării, în fața unui eventual pericol

O nouă lege pentru inteligența artificială. Măsurile luate de Ministerul Digitalizării, în fața unui eventual pericol Inteligența artificială. Sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială se numără printre domeniile care a primit atenție din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ministrul Digitalizării a anunțat ce reguli noi vor fi implementate în România.

O nouă lege pentru inteligența artificială

În ultima perioadă, în România au apărut numeroase filmulețe deep fake, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, iar printre victime s-au numărat politicieni sau persoane cunoscute, precum Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu sau Mugur Isărescu.

Ieri, Parlamentul European a adoptat legea privind inteligența artificială, cu 523 de voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri.

„Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială se numără și ea printre utilizările interzise.

Nu vor fi permise nici recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliție predictivă (când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane sau pe analizarea caracteristicilor sale) și IA care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor", se arată într-o informare a Parlamentului European.

Inteligenţa artificială

Inteligenţa artificială. Sursa foto: Pixabay.com

Ce schimbări vor fi făcute și în România

Bogdan Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a descris impactul implementării acestor legi în România.

„Astăzi trăim în era inteligenței artificiale, peste 7 milioane de softuri folosesc această tehnologie și la fel ca în cazul oricărei aplicații tehnice, se aduc extrem de multe beneficii, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că vom limita cât mai mult riscurile.

Este vorba despre o reglementare de care era nevoie, care are două principii de bază. Si anume respectarea drepturilor fundamentale ale omului și stimularea inovației”, a explicat Bogdan Gruia Ivan în emisiunea Decisiv de la Antena 3.

Când va intra în vigoare noua lege care vizează inteligența artificială

„Fiind o directivă europeană, ea urmează să fie publicată în 20 de zile în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și să înceapă efectiv implementarea ei, urmând ca în termen de 24 de luni să fie implementată integral.

În România, în luna septembrie a anului trecut, am lansat la Ministerul Digitalizării, în dezbatere, strategia României pentru inteligența artificială, am așteptat această reglementare de la nivel european, tocmai pentru a fi printre primele state din Europa care reglementează acest proces.

Foarte important este că se pune o linie roșie, o linie de demarcație între ceea ce înseamnă inovare și tehnologie benefică pentru administrație pentru companii și lucrurile care interferează cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a mai explicat Ministrul Digitalizării la Antena 3 CNN.