O nouă formă de înșelăciune în România: Ignorați aceste mesaje

O nouă formă de înșelăciune în România: Ignorați aceste mesaje Sursa Foto: Arhiva EVZ

O nouă metodă de înșelăciune cu „impact psihologic major” îngrijorează autoritățile. Reprezentanții Poliției Române trag un semnal de alarmă și avertizează românii asupra unor mesaje care par a fi din partea instituției. Sunt false, atenționează responsabilii care vin cu sfaturi concrete pentru români pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

 Poliția Română avertizează asupra unei noi forme de înșelăciune

Noua formă de înșelăciune este cunoscută sub denumirea de „Government Impersonation Scam” și în ultima vreme pare să facă victime.

Frauda constă în transmiterea pe adresele de e-mail a unor documente-citații falsificate, prin care se pretinde că destinatarii ar fi implicați în infracțiuni grave, precum pornografia infantilă, pedofilia și hărțuirea sexuală.

Citațiile false par emise de autoritățile statului român.

„Autorii utilizează numele unor oficiali sau ofițeri de poliție, pentru a conferi autenticitate înscrisurilor, inducând în eroare și provocând panică în rândul populației.”, informează Poliția Română.

Cum operează escrocii

Escrocii care urmăresc să înșele vigilența românilor creează documente care imită cu fidelitate citațiile oficiale ale Poliției.

Ei folosesc anteturi, ștampile și semnături false.

Totodată, aceste documente sunt trimise prin email și se folosesc adrese care includ denumirea instituțiilor.

Victimele sunt acuzate de infracțiuni extrem de grave. În același mesaj escrocii solicită contactarea urgentă a unui număr de telefon sau trimiterea unor sume de bani pentru „rezolvarea” situației.

„Un impact psihologic major”

„Această formă de înșelăciune are un impact psihologic major asupra victimelor. Acuzațiile de infracțiuni sexuale sunt extrem de grave, ceea ce poate duce la panică, stres și chiar la acțiuni necugetate.

Unii cetățeni pot fi tentați să ofere informații personale, financiare ori sume de bani în încercarea de a clarifica situația, ceea ce poate duce la furtul datelor cu caracter personal sau la pierderi financiare.”, precizează Poliția Română adăugând că au fost înregistrate mai multe cazuri de astfel de înșelăciuni.

Recomandările Poliției Română

Pentru a preveni astfel de situații Poliția Română recomandă cetățenilor să urmeze câteva măsuri de prevenție simple, dar eficiente:

  • Tratați cu suspiciune orice cerere de comunicare a detaliilor financiare prin email sau telefon.
  • Verificați autenticitatea mesajului prin contactarea directă a instituției la numărul de telefon oficial.
  • Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din emailuri sau SMS-uri nesolicitate și ștergeți imediat mesajul.
  • Fiți atenți la greșelile gramaticale sau de scriere și la formulele de adresare impersonale: „Analizarea oricărui posibil detaliu care ar putea duce la depistarea unui înscris falsificat”, spun polițiștii.
  • Folosiți autentificarea în doi pași pentru a proteja conturile online.

Dacă ați fost victima unei astfel de înșelăciuni, depuneți o plângere la organele de urmărire penală, respectând condițiile de fond și formă prevăzute de lege.