O nouă epidemie face ravagii în Turcia: omoară femeile

O nouă epidemie face ravagii în Turcia: omoară femeile

Pe 25 noiembrie anul trecut, cu ocazia Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, mii de femei din Turcia au manifestat în piața Taksîm din Istanbul.

Ele au prostestat față de numărul tot mai mare de omoruri cu victime femei din familiile turce.

După ce au citit un comunicat de presă manifestantele au fost atacate de poliție cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Uciderea femeilor de către bărbați – în general actuali sau foști soți ori concubini – a devenit o tendință periculoasă în Turcia de azi, arată o analiză a Gatestone Institute.

Asasinarea cu cruzime a Eminei Bulut, de 38 de ani, de către fostul soț, în prezența fetei lor de 10 ani ilustrează perfect această tendință.

Pe 18 august trecut, Bulit a fost înjunghiată în mai multe rânduri în gât într-o cafenea din localitatea Kirikalle, unde mersese să se întâlnească cu bărbatul de care divorțase cu mulți ani în urmă.

Înregistrarea video a atacului, devenită virală pe rețelele sociale, o arată pe Bulut plină de sânge și strigând: „Nu vreau să mor”, în timp ce fiica ei țipă de asemenea.

Imediat, în toate orașele Turciei, femeile au ieșit în stradă pentru a condamna asasinatul cerând regimului să le asigure protecția.

Oribila asasinare a lui Bulut nu este decât un caz printre multe altele, scrie Gatestone.

Iată mai jos exemple petrecute într-o singură lună (august), care demonstrează gravitatea situației:

- 22 august – o femeie este înjunghiată moartal de soțul său violent. Cu patru zile înainte, femeia ceruse o ordonanță de protecție:

- 24 august – o femeie care abia născuse a fost bătută și înjunghiată de soț pe patul de spital. Femeia ceruse divorțul din cauza violențelor domestice;

- 24 august – un bărbat își omoară soția și fiica;

- 25 august – trupul unei femei care primise un glonț în cap este găsit aproape de domiciliul său. Soțul a fost arestat ca suspect;

- 25 august – o femeie a fost împușcată de soț pentru că a cerut divorțul;

- 27 august – o femeie care a cerut divorțul a fost înjughiată și rănită grav de soț în fața fiului său de 4 ani;

- 27 august – un bărbat și-a sugrumat mortal soția cu vălul islamic.

Potrivit platformei turce de apărare a drepturilor femeilor, Stop Feminicidului, 652 de femei au fost ucise de bărbați din mai 2017 până în noiembrie 2018.

Doar în luna august 2018, 36 de femei au fost asasinate și, în 36% din cazuri, asasinul nu a fost descoperit.

În toate celelalte cazuri, ucigașii au fost soții, iubiții, foștii iubiți, frații, tații sau alte rude masculine.

În 50% din cazuri, mobilul crimei nu a fost descoperit. În 16% din cazuri, a fost vorba despre femei care voiau să-și redobândească controlul asupra propriilor vieți, să divorțeze, respinseseră ofertele de împăcare sau nu au dorit să răspundă la telefon. 13% din femei au fost ucise din „motive economice”.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului din Turcia (HRA), presa și principala instituție religioasă din țară au o responsabilitate importantă în această situație.

„Violența s-a banalizat la TV. Au fost depuse 16.000 de plângeri împotriva conținutului violent al emisiunilor la Consiliul Radio TV în ultimele 8 luni, dar nici una nu a făcut obiectul unei ședințe.”

„Declarația Diyanet (Direcția Afacerilor Religioase din Turcia) privind violența împotriva femeilor reflectă exact starea de spirit care se află la baza acestor violențe.

„Președintele Diyanet, Ali Erbaș, a declarat: «În religia noastră, viața, demnitatea și drepturile femeilor sunt intangibile și încredințate bărbaților».”

Ne puteți urmări și pe Google News