Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > O nouă enigmă postdecembristă: La cine-i stiloul lui Ceaușescu?
O nouă enigmă postdecembristă: La cine-i stiloul lui Ceaușescu?

O nouă enigmă postdecembristă: La cine-i stiloul lui Ceaușescu?

Deși ar trebui să mă limitez la paginile despre Teroriști, citesc în volumul Anul nou se naşte în sînge! continuare a volumului Șase zile care au zguduit România.

Ministerul de Interne în decembrie ’89, alcătuit de General de divizie dr. Ioan Pitulescu, colonel Ion Constantin, General de brigadă (r) Marin Lazăr, colonel (r) Vasile Lepăduşi, prof. Vladimir Alexandrescu și publicat la Editura Universal Pan, Bucureşti, 1998, ca punctul de vedere al Ministerului de Interne despre Evenimentele din decembrie 1989.

Capitolul despre avatarurile lui Nicolae Ceaușescu după extragerea ( așa s-a numit și asta a fost și nu fugă, cum a lansat Ion Iliescu în intervenția de la TVR din 22 decembrie 1989) reia în mare istorisirile (pe care nu le cred) cu Nicolae Ceaușescu bîntuind în căutarea unei Dacii. Apare totuși o noutate. O voi intitula Victor Stănculescu, dă stiloul înapoi!. Se referă la ce s-a întîmplat cu Nicolae Ceasescu la IPJ de Miliție Dîmbovița din Târgoviște:

„Controlul corporal efectuat la sediul organului de miliție a fost determinat de suspiciunea creată în rîndul celor de la miliție că Nicolae Ceaușescu, care introdusese de mai multe ori mîna în buzunar, ar putea avea armament asupra sa și ar vrea să-l folosească.

Faptul că scopul principal al controlului corporal a fost armamentul este demonstrat și de superficialitatea cu care au fost tratate obiectele găsite în buzunarele lui Ceaușescu, despre care relatările celor care au fost de față sînt contradictorii. Astfel, lt.-col. Conț susține că a găsit la Nicolae Ceaușescu o singură agendă pe care nu se afla nici un înscris și, după ce a răsfoit-o, i-a înapoiat-o, în timp ce Știrbescu Petre și serg.-major Enache susțin că au văzut două agende, două stilouri și o batistă.

Datorită agitației produse în biroul în care se aflau soții Ceaușescu, cum și a faptului că au fost controlați corporal de mai multe persoane, nu s-au putut stabili cu exactitate ce s-a întîmplat cu obiectele lui Ceaușescu, însă, unele, așa cum a fost ceasul de la mînă, batista și probabil o agendă i-au fost restituite pe loc. Cealaltă agendă și un stilou, care au fost găsite în buzunare de către plut. Paise, au fost predate de acesta generalului Victor Stănculescu, la București, în după-amiaza zilei de 25 decembrie 1989, după execuție.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE