Evenimentul Zilei > Economie > O nouă direcție în cadrul Fiscului va lua la puricat averile persoanelor fizice
O nouă direcție în cadrul Fiscului va lua la puricat averile persoanelor fizice

O nouă direcție în cadrul Fiscului va lua la puricat averile persoanelor fizice

În câteva luni, în cadrul ANAF va exista o structură internă care se va ocupa de persoanele fizice cu risc fiscal şi va investiga diferenţele dintre cheltuielile afişate şi veniturile declarate ale contribuabililor, potrivit adevarul.ro.

Este vorba de Direcţia Verificări Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care în prezent se ocupă inclusiv de românii cu averi mari. Aceasta va avea în componenţă o nouă structură, numită Direcţia Persoane Fizice cu Risc Fiscal. 

În cazul persoanelor fizice (particulare), riscul fiscal este estimat în funcţie de cheltuielile şi de veniturile acestora. „Dacă veniturile declarate sunt prea mici faţă de cheltuielile afişate, respectiv când diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este semnificativă, evidentă, persoana respectivă ar putea fi încadrată în categoria persoane cu risc fiscal“, au declarat pentru adevarul.ro surse din Fisc

Într-o primă fază, persoana depistată va fi convocată la administraţia financiară şi i se vor arăta dovezile/calculele din care reiese că nu şi-a declarat anumite venituri. 

I se vor cere explicaţii privind cauzele acestui comportament şi i se va acorda chiar o perioadă rezonabilă pentru conformare, pentru plata sumelor datorate şi neachitate la bugetul de stat. 

La cerere şi numai în anumite condiţii, persoana în cauză ar putea obţine şi eşalonări la plata datoriilor fiscale astfel calculate – procedurile sunt acum în pregătire, încă nu sunt stabilite în detaliu.