Evenimentul Zilei > Social > O nouă amenințare legată de coronavirus. Lovește copiii care au avut Covid-19
O nouă amenințare legată de coronavirus. Lovește copiii care au avut Covid-19

O nouă amenințare legată de coronavirus. Lovește copiii care au avut Covid-19

Pe măsură ce al doilea val mortal al coronavirusului se diminuează, medicii pediatri raportează mai multe cazuri ale acestei afecțiuni rare, dar grave la copii
Luna aceasta, patru copii au fost internați separat într-un spital din statul central indian Maharashtra, cu simptome de respirație grea și scăderea tensiunii arteriale. Mămicile lor contractaseră Covid-19 în urmă cu mai mult de o lună.
Copiii nu au prezentat simptome ale bolii dar s-a dovedit că aveau anticorpi, indicând faptul că au avut deja boala. Iar acum se luptă cu o afecțiune rară, inflamatorie și care ar putea pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem (MIS-C). Această afecțiune se dezvoltă de obicei la patru până la șase săptămâni după ce copiii și adolescenții și-au revenit după Covid-19.

Medicii nu au date despre această nouă amenințare

La Spitalul Kasturba, doi dintre copiii bolnavi și-au revenit, în timp ce ceilalți doi sunt tratați la terapie intensivă. „Mi-aș face griji în legătură cu această afecțiune. Pur și simplu nu știm cât de profundă este această problemă. Este îngrijorător că încă nu avem date despre această nouă amenințare a bolii”, a spus dr. SP Kalantri.
La Spitalul Gangaram din Delhi, dr. Dhiren Gupta, un medic pediatru de terapie intensivă, a văzut peste 75 de pacienți, cu vârste cuprinse între patru și 15 ani, din martie, când a început al doilea val. Spitalul său a deschis o secție MIS-C cu 18 paturi. El consideră că au existat peste 500 de astfel de cazuri în capitală și în suburbiile acesteia.

La aproape 1.500 km distanță, în orașul vestic Pune, dr. Aarti Kinikar, medic pediatru care lucrează într-un colegiu medical și spital guvernamental, a văzut 30 de astfel de cazuri din aprilie. Treisprezece dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, sunt încă în spital. Cei mai mulți dintre ei au suferit de miocardită, o boală marcată de inflamația mușchiului inimii.

Cazurile sunt prea multe după al doilea val”, a spus dr. Kinikar

În Solapur, un orășel din Maharashtra, colegul pediatru Dr. Dayanand Nakate, s-a ocupat de până la 20 de pacienți, în majoritate cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, în ultima lună. În ultimele două săptămâni, guvernul Maharashtra a făcut din MIS-C o „boală cu notificări”, cerută prin lege să fie raportată autorităților.

Medicii spun că afecțiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamația organelor vitale. Simptomele pot imita adesea alte boli la început:

-febră mare și persistentă,

-erupție cutanată,

-ochi roșii,

-ganglioni limfatici inflamați,

-dureri de stomac,

-tensiune arterială scăzută,

-dureri corporale și letargie.

Această nouă variantă poate duce la rezultate înfricoșătoare: șoc septic, insuficiență respiratorie atacând organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii: „Sindromul este într-adevăr un spectru de afecțiuni, de la o boală asemănătoare Kawasaki până la insuficiență multi-organică”, potrivit Dr. Jhuma Sankar, profesor asociat de pediatrie la Institutul de Științe Medicale All India din Delhi (AIIMS).

Creșterea inflamației, spun medicii, poate duce la rezultate înfricoșătoare: șoc septic, insuficiență respiratorie și afectează mai multe organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul. Un studiu din SUA a constatat că și copiii afectați de această afecțiune prezintă simptome neurologice, realtează BBC