Evenimentul Zilei > International > O noapte în celula lui Mandela. Profit uriaș și scandal la Robben Island
O noapte în celula lui Mandela. Profit uriaș și scandal la Robben Island

O noapte în celula lui Mandela. Profit uriaș și scandal la Robben Island

La 11 februarie 1990, Nelson Mandela își părăsea celula pentru a deveni președintele Africii de Sud. 30 de ani mai târziu, închisoarea Robben Island a devenit o locomotivă a turismului pe suferința lui „Madiba”

Celula unde a stat închis Nelson Mandela este un loc sinistru, dar și unul din cele mai vizitate din lume.  La Robben Island, în Africa de Sud, turiștii efectiv sufocă fostul penitenciar din care a fost eliberat cel care a pus capăt regimului segregaționist sud-african, Apartheid-ul.

Astăzi, această insulă aflată la vest de Cape Town a devenit un muzeu în aer liber. Însă acest muzeu este apreciat ca fiind departe de un model exemplar.

Începând cu 1997, Robben Island s-a dorit a fi un loc de cultură și de memorie. Fosta închisoare, transformată în muzeu, a fost și înscrisă pe lista Patrimoniului mondial al Unesco, în 1999.

Rezultatul a fost un aflux uriaș de turiști din întreaga lume. Astăzi, peste 350.000 de turiști vizitează anual situl. Fapt ce-i garantează muzeului un buget anual colosal: 250 de milioane de euro.

Bani care ar trebui să mulțumească pe toată lumea. Dar n-a fost cazul. La 30 de ani de la eliberarea lui Nelson Mandela, profiturile uriașe care se fac pe urma suferinței fostului lider de culoare ridică multe întrebări.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE