O mare problemă în Republica Moldova: haosul drepturilor de autor. Intervenția directorului Filarmonicii

O mare problemă în Republica Moldova: haosul drepturilor de autor. Intervenția directorului Filarmoniciisursa: sinteza.org

Reprezentanții Asociației Titularilor Drepturilor de Autor din Republica Moldova, MORA, au anunțat că în domeniul drepturilor de autor există probleme uriașe.

Și asta în condițiile în care titularii din Basarabia, dar și din alte țări nu beneficiază de remunerația cuvenită. Ei acuză că „anumite elemente” colectează zeci de milioane de lei anual, profitând de baza muncii oamenilor de creație.

Constantin Pădure, director general MORA, a spus că asociația a fost creată la sfârșitul anului 2021. Mișcarea a reprezentat un răspuns la provocările din domeniul drepturilor de autor și conexe. Dar și ca urmare a sesizărilor mai multor oameni de cultură. Care s-au plâns pe ilegalitățile din domeniu. Și pentru că au cerut respectarea legii și au sesizat organele competente din țară, s-au pomenit cu atacuri dure la adresa lor.

Probleme cu drepturile de autor în Republica Moldova

Așadar, MORA a investigat numeroase nereguli și a constatat cum mai multe asociații sunt controlate de același om, prin membri de familie și persoane de încredere. Constantin Pădure susține că actuala conducere a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală declara la venirea în funcție că vrea să facă ordine în domeniu, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Președintele Fondului Literar al Scriitorilor din Moldova, Nicolae Rusu, membru în Consiliul AO MORA, pune la îndoială activitatea AGEPI. „Banii care nu sunt revindecați trec nu se știe unde. Sunt transferați în jurul a 30 de milioane de lei, abia acum am aflat despre suma aceasta enormă. Și autorii – 3 mii de autori – stau și așteaptă. Acum mă întreb, poate actuala guvernare se va gândi totuși ce să facă în această situație, dacă mai e nevoie de această structură de stat”, a notat Nicolae Rusu.

Directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici, Marian Stârcea, membru în Consiliul AO MORA, susține că structurile de stat responsabile trebuie să vină cu măsuri și să facă ordine o dată și o dată în domeniul drepturile de autor. „Sperăm că totuși se va schimba situația și că structurile care au toate butoanele pentru a hotărâri problema autorilor din Moldova să fie corect remunerați, și nu doar cei din Moldova, dar și cei de peste hotare”, a declarat Marian Stârcea, conform sinteza.org.