Evenimentul Zilei > Justitie > O jurnalistă din China a fost închisă pentru că „a dat din casă”! Femeia a ajuns în pragul morții
O jurnalistă din China a fost închisă pentru că „a dat din casă”! Femeia a ajuns în pragul morții

O jurnalistă din China a fost închisă pentru că „a dat din casă”! Femeia a ajuns în pragul morții

Jurnalista Zhang Zhan a fost condamnată la 4 ani de închisoare după ce a încercat să scoată la iveală adevărul din spatele virusului COVID-19 din Wuhan, China. Aceasta a fost aspru pedepsită după ce a comentat planul chinez împotriva pandemiei.

Femeia a fost condamnată la 4 ani de închisoare după ce a fost reținută în mai 2020.Jurnalistă a fost pedepsită că a relatat despre răspunsul inițial al Chinei la Covid în Wuhan . Aceasta este la capătul puterilor după ce a intrat în greva foamei, iar familia sa luptă pentru elibararea ei.

Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, fostă avocată, a ales să meargă la Wuhan în februarie 2020 pentru a observa nebunia din epicentrul pandemiei. Aceasta a criticat modul autorităților de a salva populația de virusul păgubaș și a arătat mai multe filme șocante din telefonul ei.

Ea a fost reținută în mai 2020 și condamnată în decembrie la patru ani de închisoare pentru „a provoca certuri și probleme” – o acuzație folosită în mod obișnuit pentru a suprima disidența.

Jurnalista face greva foamei

Femeia este în punctul anorexiei după ce a ales să se revolte și să facă greva foamei. Avocații acesteia au declarat că a fost forțată să mănânce prin tuburi nazale pentru că ajunsese în pragul leșinului.
„S-ar putea să nu mai trăiască mult timp”, a scris săptămâna trecută fratele ei Zhang Ju pe un cont de Twitter .

„S-ar putea să nu supraviețuiască iernii reci care se apropie”, a scris Zhang Ju, adăugând că și-a îndemnat sora prin scrisori să „aibă grijă de ea”.

„În inima ei, se pare că există doar Dumnezeu și credințele ei, fără să îi pese de nimic altceva”.

Mesajele fratelui său au făcut mai mulți oameni să fie impresionanți de situația ei și să ceară eliberarea acesteia.

Amnesty International a avut un mesaj pentru guvernul chinez „Să o elibereze imediat pentru ca ea să poată pune capăt grevei foamei și să primească tratamentul medical adecvat de care are nevoie cu disperare”. Un alt responsabil Amnesty a zis că este vorba despre „atac rușinos la adresa drepturilor omului”.

Un alt apropiat a mărturisit că a cerut o vizită la închisoarea pentru femei din Shanghai, dar nu a primit nici măcar un telefon.

Rușinea Chinei

Ministerul chinez de Externe nu a declarat nimic despre starea lui Zhang și a respins toate apelurile grupurilor de apărare a drepturilor pentru eliberarea ei ca fiind „manipulare politică anti-China”.

„China este o țară cu stat de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite. „Oricine încalcă legea trebuie să fie pedepsit în conformitate cu legea”, a transmis acesta.

„Zhang nu poate acum să meargă sau chiar să își ridice capul fără ajutor”, potrivit Reporteri fără frontiere (RSF).

Șeful Biroului pentru Asia de Est al RSF, Cedric Alviani, a declarat că „comunitatea internațională (trebuie) să exercite presiuni asupra regimului chinez și să obțină eliberarea imediată a lui Zhang Zhan înainte de a fi prea târziu”.

„Ea și-a făcut doar datoria de reporter și nu ar fi trebuit să fie reținută niciodată, ca să nu mai vorbim de a primi o pedeapsă de patru ani de închisoare.”, a mai spus acesta, potrivit ndtv.com