O greșeală incredibilă, făcută de Pentagon, ar putea schimba datele războiului din Ucraina

O greșeală incredibilă, făcută de Pentagon, ar putea schimba datele războiului din Ucraina Sursa Foto: EPA/SERGEY SHESTAK

Pentagonul a supraevaluat cu circa trei miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare oferite Ucrainei pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia, o "eroare contabilă" ce ar permite SUA să furnizeze Kievului mai multe arme şi muniţii,

Conform acestor responsabili, care s-au exprimat cu condiţia păstrării anonimatului, eroarea ar consta în supraevaluarea valorii echipamentelor preluate din stocurile armatei SUA şi livrate Kievului. Astfel, în contabilitate a fost folosită valoarea costului de înlocuire a echipamentelor, în locul valorii iniţiale diminuate cu deprecierea.

Prin urmare, administraţia preşedintelui Joe Biden va avea acum o marjă financiară care îi va permite să sporească asistenţa militară oferită Ucrainei, ajutor care trebuie să se încadreze în fondurile aprobate de Congres, unde preşedintele democrat s-ar putea să nu poată obţine uşor creşterea acestor fonduri, mai ales în contextul disputei cu republicanii asupra plafonului datoriei publice.

Greșeală uriașă făcută de Pentagon

Potrivit Politico.com, din pachetul financiar de 48 de miliarde de dolari pe care Congresul SUA l-a aprobat în decembrie pentru ajutorul militar destinat Ucrainei au mai rămas necheltuite doar circa 6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că aceste fonduri s-ar putea epuiza până la jumătatea verii, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, în timp ce Ucraina cere de luni de zile aceste avioane de la aliații săi occidentali, premierul britanic Rishi Sunak și omologul său olandez, Mark Rutte, au declarat, marţi, că sunt pregătiți să ajute Kievul să obțină aceste avioane. Dar mai trebuie să convingă şi Washingtonul.

Acesta este un anunț care nu poate decât să-l încânte pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Reuniţi cu ocazia unui summit al Consiliului Europei în Islanda, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, și omologul său olandez, Mark Rutte, au anunțat marți, 16 mai, că vor lucra împreună pentru a construi o „coaliție internațională” care să ajute Ucraina să obțină avioane de luptă F- 16, relatează CNN. De luni de zile, Kievul le cere aliaților săi occidentali să îi furnizeze avioane care să permită armatei ucrainene să lovească în profunzime trupele ruse.

Marea Britanie, care „nu folosește F-16” – avioane „fabricate de compania americană de apărare Lockheed Martin în Carolina de Sud” – va trebui în primul rând „să convingă Statele Unite”, care are o flotă de aproape 800 de avioane de acest tip, amintește „The Guardian”.

Dar Washingtonul a exclus recent trimiterea de astfel de dispozitive pentru moment, precizează „Kyiv Independent”. Deși Statele Unite nu dau „niciun semn de schimbare de poziție” până acum, dar următorul summit anual al NATO, programat pentru mijlocul lunii iulie, „ar putea ajuta mințile reticente să reflecteze asupra problemei”, notează The Guardian, amintind că „mica armată aeriană ucraineană riscă să nu poată supraviețui unui război lung”.