O fotografie cu eroul național Avram Iancu, veche de 160 de ani, vândută la licitație cu mii de euro

O fotografie cu eroul național Avram Iancu, veche de 160 de ani, vândută la licitație cu mii de euro Sursa: Arhiva EVZ

O fotografie cu eroul național Avram Iancu, despre care se crede că are o vechime de aproximativ 160 de ani, a fost vândută la licitație.

Fotografia cu Avram Iancu a fost vândută la licitație.

Fotografia cu Avram Iancu, vândută la un preț record

În imagine, Avram Iancu este pozat frontal, fiind îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână și ținând mâna dreaptă la piept. Prețul a pornit de la 1.000 de euro, iar fotografia a fost vândută la prețul de 6.250 de euro, fără taxe.

Potrivit casei de licitații Historic, imaginea a fost realizată pe când Avram Iancu avea 41 de ani și poate fi datată în jurul anilor 1865.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Historic

Fotografia a fost clasată la Tezaur și vine înrămată într-o ramă de epocă din lemn, stilizată cu motive tradiționale românești.

Viața lui Avram Iancu

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în comuna Vidra de Sus, ce în prezent îi poartă numele. În anul 1844 s-a înscris la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, după ce școala a făcut-o în comuna Câmpeni și Zlatna.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare.

În anul 1848 Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții. El a fost unul dintre conducătorii românilor din Transilvania.

După ce a fost căutat timp de trei ani, el a fost prins în 1852, dus la Alba Iulia și închis.

După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare.În ultimele două decenii ale vieții sale a suferit de o boală psihică. Starea sănătății sale psihice a început să se deterioreze la sfârșitul anului 1852.

În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea, potrivit historic.ro.